BRICS a ajuns pe 9 septembrie la al 15-lea summit, un eveniment important considerând structurarea viitoarei ordini mondiale multipolare. Cu această ocazie Declarația de la New Delhi a fost semnată, găsiți linkul spre document la finalul articolului. Tema aleasă de India pentru rândul acesteia în coordonarea organizației a fost ”Intra-BRICS Cooperation for Continuity, Consolidation and Consensus” (Cooperare intra-BRICS pentru Continuitate, Consolidare și Consens).
Documentul este unul comprehensiv care se adresează problemelor actuale și este ancorat și integrat în mecanismele Organizației Națiunilor Unite. În privința ONU, cei cinci BRICS sunt de acord că este mare nevoie de reforme în structurile organizației și ale ”arhitecturii” sale, în special Consiliul de Securitate, oglindind o dorință aproape unanimă din partea statelor de actualizare a structurilor și adaptare la condițiile actuale. În plus, un mare accent a fost pus pe multilateralism
Pandemia a fost evidențiată și aș adăuga eu mai ales fiindcă India se confruntă cu o situație scăpată de sub control care contrastează puternic cu exemplul chinezesc. În privința cercetării cauzei apariției acestui virus, a fost clar precizat mesajul sistematic transmis de Beijing, se dorește o cercetare nepolitizată.
Au fost abordate și alte aspecte problematice ca securitatea digitală, prolema terorismului și traficul de substanțe ilegale, precizându-se în mod expres și situația Afganistanului.
BRICS nu este însă o roganizație axată pe probleme ci se urmărește promovarea cooperării și dezvoltării într-o serie extinsă de domenii, mărturie sunt numeroasele proiecte și întâlniri. Noua Bancă pentru Dezvoltare este un excelent exemplu de inițiativă orientată spre progres și care este perfect funcțională. Cei cinci cooperează activ pentru implementarea strategiilor pentru o dezvoltare sustenabilă.
Anul viitor China va prelua președinția.