Călătoriile lui 王毅 (Wang Yi) în Asia

Aici voi prezenta scurte rezumate ale vizitelor lui Wang Yi în țările vecine care s-au desfășurat de-a lungul câtorva zile. Aceste evenimente au fost descrise ca succese atât de mass-media chineză, cât și de cele naționale.

Vizita lui 王毅 în Vietnam la 11 septembrie a fost începutul ofensivei diplomatice a Chinei în Asia de Est. El a fost întâmpinat de Secretarul General al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong, prim-ministrul vietnamez Pham Minh Chinh și Wang Yi a co-prezidat cea de-a 13-a reuniune a Comitetului Director China-Vietnam pentru Cooperare Bilaterală alături de vicepremierul vietnamez Pham Binh Minh.

Vizita sa a fost un eveniment important și impresionant. Cele două țări au un “parteneriat strategic cuprinzător de cooperare” și China prețuiește acest parteneriat, același lucru se aplică și pentru Vietnam. Vicepreședintele american Harris a făcut o vizită nu cu mult timp în urmă și a fost un fiasco complet (puteți citi despre asta aici), vizita lui Wang, pe de altă parte, a fost un succes clar nu pentru că au ajuns la noi acorduri ci pentru că sunt pe aceeași “lungime de undă”.

În paralel cu aceasta, sa raportat că Ministerul Apărării din Japonia a fost întâmpinat în Vietnam de omologul său. Întâlnirea, deși descrisă drept “anti-chineză” de mass-media japoneză (și o parte a rețelei de presă afiliate grupului Occidental) încearcă doar să aducă Japonia mai aproape de Beijing. Japonia este cea care vinde arme și face bani iar acest lucru îi leagă, într-o oarecare măsură, de un “partnet strategică cuprinzătoare” al Chinei. Chiar dacă Vietnamul poate argumenta că achizițiile de armament se fac din cauza tensiunilor din Marea Chinei de Sud, ei știu foarte bine că nu poate realiza niciodată nimic prin metode militare.

Pe 12 septembrie, Wang Yi a mers în Cambodgia, unde a fost întâmpinat de Prim-Ministrul Samdech Techo Hun Sen. Cei doi au vorbit despre lupta COVID-19 și stimularea schimburilor comerciale bilaterale și promovarea stabilității regionale. Hun Sen a promis sprijinul ferm al țării sale pentru China în problemele privind interesele de bază ale Chinei, cum ar fi Taiwan, Hong Kong și Xinjiang și a spus că “Cambodgia este dispus să se alăture Chinei pentru a continua dezvoltarea relațiilor bilaterale”.

Călătoria din Singapore a avut loc pe 14 septembrie unde ministrul de externe Wang Yi a fost întâmpinat de premierul Lee Hsien Loong. Singapore a fost prima destinație a lui Harris în călătoria ei eșuată din Asia, unde a reușit să atragă furia statului orașului deoarece s-a angajat în retorica anti-China de pe solul lor. La fel ca Vietnamul, acesta a fost, de asemenea, un caz al națiunii capitaliste care se amestecă între două părți sperând să stârnească probleme. Wang Yi și Hsien Loong au vorbit în contextul oferit de relațiile bilaterale în continuă dezvoltare de peste trei decenii.

A patra destinație a inițiativei Asiatice a lui Wang Yi a fost Coreea de Sud, pe 15 septembrie. Acolo a fost întâmpinat de președintele Moon Jae-in. Liderul coreean a vorbit despre deschiderea unui “nou viitor al relațiilor bilaterale mai mature”. Cele două părți au convenit să mențină impulsul schimburilor la nivel înalt, să extindă schimburile interpersonale și să promoveze o cooperare mai fructuoasă în domeniul economiei, comerțului și protecției mediului.

În ciuda interferențelor grupului occidental și, mai exact, a interferențelor americane, China a reușit să obțină un avantaj clar în regiune, doar Australia și parțial Japonia arătând o atitudine ostilă deschisă față de Beijing.