Cele patru propuneri ale lui Xi

  • China (continentală) nu a mai raportat noi cazuri de transmitere locală a virusului din 19 martie.
  • La nivel mondial situația este critică, multe state făcând eforturi în gestionarea epidemiei dar și a problemelor economice.
  • Liderii G20 s-au întâlnit prin videoconferință pentru a identifica acțiunile pentru viitorul apropiat și mediu

Din păcate am ajuns să trăim vremuri interesante, epidemia continuă să câștige teren în fața sistemelor sanitare epuizate și a guvernelor nehotărâte. Primul focar al virusului a fost raportat în China însă reacția promptă a guvernului de la Beijing și ajutoarele primite au reușit să ducă la oprirea epidemiei în China continentală.

La nivel mondial extinderea nu a fost însă oprită iar motivele sunt în principal reacțiile ineficiente ale guvernelor. Multe state au ezitat să adopte de la început măsuri drastice crezând că nu va exista o răspândire necontrolată dar și din teama de a nu afecta sistemul economic fără un motiv întemeiat. În acest context observăm cum China își ocupă rolul de lider în gestionarea acestei crize mondiale.

Xi Jinping a identificat în cadrul videoconferinței patru aspecte prioritare:

  1. Purtarea unui război mondial împotriva COVID-19. Este pentru prima dată în istorie când omenirea se poate uni împotriva unui pericol comun. Am văzut că alte asemenea amenințări nu au dat mereu rezultate, lupta împotriva schimbării climatice de exemplu. Jinping a propus organizarea unei conferințe între reprezentanții ministerelor de sănătate din țările membre G20 pentru a înlesni transferul de informații.
  2. O acțiune colectivă de testare și tratament la nivel internațional. În acest sens China a deschis un centru de informații ce cuprinde toate cunoștințele lor în privința virusului și a strategiilor de acțiune.
  3. Sprijinirea organizațiilor internaționale. Jinping s-a referit în principal la OMS dar încurajează statele G20 să coopereze și în alte organizații internaționale. Scopul este acela de a aduna informații din cât mai multe locuri pentru a afla astfel măsurile cele mai potrivite.
  4. Coordonarea unei politici mondiale macro-economice. China s-a angajat să adopte măsuri pentru protejarea lanțului global de aprovizionare în paralel cu o creștere a importurilor și continuarea deschiderii economice.