China devine o economie dezvoltată și anunțarea unei noi burse de valori

Tocmai am citit pe Huawei-ul meu despre un târg care se desfășoară la Beijing. Târgul Internațional din China pentru comerțul cu servicii tocmai a fost deschis pe 2 septembrie și este programat să dureze până pe 7 septembrie. Evenimentul semnalează că puterea economică începe să pună în aplicare o strategie de tranziție. Beijingul vizează sectorul serviciilor care este cel mai mare sector al economiei globale în ceea ce privește valoarea adăugată și este foarte important pentru economiile dezvoltate. Aceste servicii pot fi orice, de la spălătorii auto la intervenții medicale complexe sau festivaluri de muzică și așa mai departe.

În prezent comerțul cu servicii se desfășoară cu 240 de țări și există acorduri bilaterale de cooperare în acest sens cu 14 țări. Lucrurile se vor dezvolta foarte mult în viitor deoarece țări precum Pakistanul, Iranul și chiar statele din Asia Centrală, poate inclusiv Afganistanul, vor prelua, cu timpul, o parte din segmentul de producție al economiei globale (chineze).

Am specificat Huawei la începutul acestui articol nu pentru că este publicitate, ci pentru că această companie ar putea fi un exemplu de tranziție a Chinei. A început prin producerea de telefoane mobile ieftine pe care le puteați obține gratuit cu un abonament și s-a dezvoltat într-un brand internațional bine cunoscut pentru produsele sale. Dar s-a întâmplat ceva, s-a întâmplat un război comercial. Compania ar fi putut dispărea, dar nu a făcut-o, a rămas și este acum în proces de tranziție de la o companie de hardware la o companie de software. În anii următori, aplicațiile și, cel mai important, sistemul de operare la care Huawei lucrează va lua o mare parte din cota de piață. Compania va merge pe valul tranziției generale a Chinei către un model economic avansat.

În timpul unui discurs video la târg, Xi Jinping a făcut un anunț important. S-a decis deschiderea unei noi burse, de data aceasta la Beijing. Pentru moment China are trei burse de valori, cea mai importantă (la nivel internațional) este cea din Hong Kong (香港聯合交易所), urmată de cea de la Shanghai (上海证券交易所) și cea de la Shenzhen (深圳证券交易所), care este în principal axat pe companii high-tech. Se propune ca bursa de la Beijing să fie dedicată companiilor mici și mijlocii orientate spre inovare.

Târgul a atras peste 10.000 de companii din 153 de țări și regiuni, majoritatea participând la întâlniri și discuții on-line, în timp ce peste 4.800 au avut standuri fizice în suprafața de 130.000 de metri pătrați. Tema a fost “către viitorul digital și dezvoltarea bazată pe servicii“.