China e dispusă să ajute Afganistanul

În primul rând, trebuie remarcat faptul că în ceea ce privește Afganistanul, ca în cazul multor țări, China aderă la principiul de bază al non-interferenței în afaceri interne. Trebuie să așteptăm și să vedem dacă într-adevăr Beijingul nu va interveni în practică. Aparent Kabul este pe cont propriu și chinezii sunt dispuși să coopereze și să facă afaceri indiferent cine va conduce țara până la urmă.

Wang Yi a ridicat însă trei aspecte care trebuie luate în considerare:

  1. să se evite extinderea războiului, sau a războiul civil pe scară largă în Afganistan;
  2. să se repornească negocierile intra-afgane cât mai curând posibil pentru a realiza reconcilierea politică;
  3. să se împiedice diverse forțe teroriste să profite de oportunitatea de a se extinde în Afganistan și să nu se permită Afganistanului să devină din nou un loc de adunare pentru teroriști.

În acest moment, talibanii au sediul în mare parte în Qatar sau au avut sediul, mai exact Muhammad Sohail Shaheen, care acționează în calitate de purtător de cuvânt al acestora, se află în Qatar. Liderii talibani sunt de fapt acolo din 2013. Motivul pentru care am vrut să aduc în discuție acest fapt este că talibanii de astăzi s-ar putea să nu fie talibanii care au luptat împotriva sovieticilor cu ajutorul americanilor în anii ’80. Nu sunt convins încă, dar ar trebui să ținem cont de faptul că 8 ani într-o țară bine dezvoltată și conectată global, precum Qatar, ar putea avea un impact asupra modului în care cineva poate percepe lumea.

Lăsând deoparte declarația despre „neintervenția în afacerile interne”, majoritatea analiștilor vorbesc despre o preferință la Beijing pentru o guvernare Talibană a Afganistanului, conform principiului „pământ afgan condus afgani”. Dacă China va reuși să aducă Afganistanul în BRI, un Afganistan stabil trebuie să adaug, atunci va crea un coridor foarte robust către Africa. Din China prin Kazakstan, Tadjikistan, Afganistan, Pakistan și Iran, prin Orientul Mijlociu și de acolo în Africa sau în Europa. După cum știm, Kazahstan, Pakistan, Tadjikistan și Iran sunt deja parteneri importanți și loiali ai Beijingului.