China pregătește BRICS pentru revoluție

BRICS este o organizația care simbolic reunește întreaga planetă, 42% din populație și 24% din PIB cu state de pe toate continentele însă e o creație în totalitate Eurasiatică. Trei dintre membrii, Rusia, China și India fac parte din viitorul motor de dezvoltare al omenirii.

Au avut loc două evenimente pe care le voi discuta, vineri (3 septembrie) a fost a 11-a întâlnire la nivelul miniștrilor de economie și comerț ai BRICS iar azi (7 septembrie) a avut loc Forumul pentru Parteneriat în Noua Revoluție Industrială. Mai multe întâlniri au loc la diferite niveluri între reprezentanții BRICS de la începutul lunii urmând ca pe 9 septembrie să aibă loc al 13-lea summit la nivelul liderilor de stat.Ca totul să fie mai clar doresc să adaug și că în 2020 a fost semnată o ”Strategie pentru 2025” în care se abordează teme de actualitate precum cooperarea în dezvoltarea tehnologiilor digitale și ”verzi”. În cadrul întâlnirii de pe 3 septembrie, China a ieșit ca lider al clubului în această privință, pregătită să-și ofere experiența. În domeniul tehnologiilor digitale au făcut avansuri uriașe în vreme ce la capitolul ”economie digitală” chinezii sunt lideri globali.

Pentru dezvoltarea industriei digitale Rusia este dispusă să investească 4 miliarde de dolari conform lui Alexei Gruzdev, ministru al industriei și comerțului. Valoarea a fost dată public în cadrul forumului de pe 7 septembrie. Este interesant de observat numele forumului ”Noua Revoluție Industrială”, numită și a 4-a revoluție industrială de către Klaus Schwab (și probabil mulți alții înaintea lui). Acest forum este tot o inițiativă a Chinei fiindcă se desfășoară în cadrul Târgului Internațional pentru Investiții și Comerț de la Xiamen.

Până în acest moment, și deloc surprinzător, Rusia și China au un parteneriat solid în privința intrării în această nouă revoluție industrială. Sistemele de navigare prin satelit ale celor două state, GLONASS și BeiDou, sunt un exemplu al acestei cooperări. În ce fel nu a fost clar precizat. Mai mult ca sigur ambele state doresc să atragă astfel, prin propria experiență, și celelalte 3 state.

Rămâne să vedem cum va decurge summitul de pe 9 septembrie și în funcție de aceasta ne putem da seama de direcția pe care o va lua președinția chineză a grupului BRICS în 2022.

Suplimentar

https://eng.brics-russia2020.ru/images/114/81/1148155.pdf

https://brics2021.gov.in/brics/public/uploads/presspdf/press-88.pdf

https://news.cgtn.com/news/2021-09-07/BRICS-innovation-base-unveiled-with-signed-contracts-of-2-07-billion-13mA09qiRC8/index.html

https://tass.com/economy/1334659

http://www.ecns.cn/news/society/2021-09-07/detail-ihaqussy0898461.shtml


Abonându-te vei afla cel mai rapid informațiile noi

[email-subscribers-form id="1"]