De ce poate Rusia să piardă?

Referitor la discursul lui Lavrov de azi doresc să spun că nu mi-a lăsat, în ansamblu, o impresie prea bună. Toată lumea deja știe că e un război împotriva Rusiei, că vor să o dezmembreze, că vor să îi ia resursele, că vor să îi elimine cultura. E clar, la fel de clar este că noi, europenii, suntem sub bocancul american. A spus că au apărut în presa occidentală știri despre dezmembrarea Rusiei și că statele occidentale doresc să o îndepărteze de parteneri.

Ideea este că și rușii au tot vorbit, înainte și în prima etapă a operațiunii militare, despre dezmembrarea Ucrainei, despre destrămarea NATO, despre eliminarea ”supremației” occidentale în organizarea globală, adică despre multipolaritate și despre o nouă structură de securitate în Europa. 

Rusia a intrat în Ucraina, a început un război de agresiune despre care am mai scris (aici). Nu contează că ucrainenii bombardau Donbasul dacă nicio țară din lume nu recunoștea independența republicilor separatiste și rușii nu au reușit să formeze o majoritate în lume pentru a apăra viețile locuitorilor din Donbas. Dacă procedau astfel deveneau ei cei care puneau presiune pe Kiev iar Rusia avea acum o îndreptățire morală de a interveni. Din nefericire niciun stat din lume nu a dorit să sprijine lupta republicilor separatiste, nici China, nici Iranul, nici Venezuela, doar Transnistria, Abhazia și parțial Rusia. 

Există o singură scăpare, ”Statul X” despre care am scris și care se referă la formarea unei structuri statale pro-ruse în Ucraina care să preia lupta cu partea vestică, în esență trasnformând conflictul într-un război civil în Ucraina și permițând Rusiei să se retragă. Dacă asta nu se întâmplă o să fie un război total sau o fragmentare a Rusiei. Dar ce gândește Moscova? Dacă privim obiectiv cum a decurs anul trecut putem zice că au fost multe greșeli. Se spunea că nu vor război, că rușii și ucrainenii sunt frați… însă ucrainenii în marea lor majoritate nu au respect pentru ruși și cu atât mai puțin după un război.  Nu poți împușca un frate, chiar dacă cel care îl controlează îți este inamic. Etic și moral este să îți ajuți fratele, să îl atragi din nou de partea ta. Rușii nu au dorit asta, nu vreau să-mi imaginez că nu au putut fiindcă dacă nu au putut cu frații lor, cum ar putea cu restul lumii?

Au declarat că intră să își apere rușii supuși terorii în Ucraina. De ce nu au existat, înainte de începerea conflictului, acțiuni în cadrul ONU pentru popularizarea problemei, de ce nu au organizat ambasadele lor întâlniri cu intelectuali din toate țările pentru a le prezenta situația? Așa trebuia făcut, așa era logic. Au fost câți? 8 ani în care Rusia putea să construiască un puternic sprijin diplomatic pentru cauza rușilor din Ucraina și pentru cea a ucrainenilor terorizați de mișcările extremiste. Au fost 8 ani în care puteau să genereze o rețea solidă de informatori, spioni și sabotori în întreaga Ucraina astfel încât la momentul potrivit să fie înlăturată conducerea cu una care să respingă războiul. Nu s-a întâmplat.  

Acum Lavrov se plânge că Occidentul dorește să îi distrugă. Da, dorește, Occidentul distruge tot ce este slab dacă nu i se supune. Dacă Rusia este slabă o să fie distrusă și subjugată. O să coboare mai rău decât a fost în anii 90 și niciun stat din lume, nici măcar China, nu este obligată să îi asigure sprijin dacă vede că nu vor reuși. Rușii trebuie să lupte singuri și să lupte bine și eficient, să nu ceară ajutor. Să nu mai moară ruși și frați ucraineni, să nu mai moară europeni. Orice extindere a conflictului va aduce o pată istorică imensă asupra rușilor fiindcă va rămâne ca un război pornit de ei, nu unul în care Rusia se apără. 

Din punctul meu de vedere ei au căzut într-o capcană sau au ales o direcție foarte periculoasă de a acționa. Occidentul este departe de a cădea fiindcă are un sistem de control și de manipulare al maselor foarte bine pus la punct. Elitele vor reuși să își impună voința asupra cetățenilor fiindcă au control total asupra vieții sociale atât digitale cât și în viața fizică.  Dacă apar proteste le vor zdrobi cu oricâtă violență e nevoie fiindcă nu există nimeni care să îi critice, să îi condamne. 

De la Lavrov mă așteptam la soluții, la decizii importante, la anunțuri zguduitoare. Mă așteptam la acțiuni creative pentru care Occidentul să nu fie pregătit. Nu a fost nimic din acestea.