
Mă gândeam la interviul cu fostul premier al Israelului, Naftali Bennett, la momentul acela când a spus că i-a cerut lui Vladimir Putin să nu îl asasineze pe Zelenski și acesta a acceptat. În presă, nu știu dacă și în mainstream fiindcă nu am mai urmărit, s-a pus accentul pe faptul că după ce Zelenski a auzit că Putin și-a dat cuvântul să nu îi ceară asasinarea, acesta a ieșit din buncăr și a început să se umfle ca un cocoș. Într-adevăr, acesta este un aspect real însă nu este cel important.
De ce a fost Putin de acord? Cel mai simplu răspuns este că nici nu intenționa să îl asasineze și prin urmare nu avea nicio valoare (reală) faptul că și-a dat cuvântul însă pentru Bennett și Zelenski era perceput ca o reușită. A fost o negociere? A urmărit ceva Putin prin această înțelegere cu Bennett sau a fost o altă formă de ”bunăvoință”?
Mai există un al doilea răspuns. Poate această înțelegere a fost importantă și pentru partea rusă, poate și-au sacrificat din libertate de a acționa. Dacă așa stau lucrurile atunci mă întreb în ce alte moduri și cu ce alți lideri au mai ales rușii să ”lase de la ei” și mai ales pentru ce?
Israelul a respins toate inițiativele Rusiei de condamnare la ONU a fascismului/nazismului în orice manifestare în prezent, a votat în favoarea suspendării Rusiei din cadrul Consiliului Drepturilor Omului și a votat și pentru condamnarea Rusiei pentru începerea războiului din Ucraina. Într-un mod obiectiv Israelul nu este un aliat, nici măcar un prieten al Rusiei. Atunci de ce s-a legat Putin la picior promițând ceva lui Bennett? A dorit ca Israelul să nu mai sprijine prin echipamente Ucraina sau poate înțelegerea de fapt nu are legătură cu Ucraina?
Mulți oameni au observat faptul că rușii au înaintat în Ucraina cu frâna de mână trasă, parcă nu au vlagă și parcă marea ofensive se tot lasă așteptată. Desigur, este perfect adevărat și faptul că au preluat controlul a 20% din țară într-un timp relativ scurt însă chiar și așa se observă că au mers lent. De ce să nu intre și să termine toată povestea, de vreme ce autoritățile ruse spun că prelungirea războiului este în favoarea SUA? Pot să mă gândesc doar că există și înțelegeri care aduc beneficii ”tuturor”.
Revenind la Israel. Cum se poziționează Rusia față de Israel și cum se va poziționa în anii care urmează. O bună parte din israelieni sunt ca origine din Rusia. Desigur, moștenirea etno-culturală iudaică cântărește mai greu ca cea slavă/rusească însă cât de mult pot influența aceștia politica Israelului?