Conferința șefilor Camerelor de Comerț din UEE

Pe 17 aprilie s-a desfășurat o videoconferință a șefilor Camerelor de Comerț și Industrii din statele UEE la care a participat și Mikhail Myasnikovich, șeful Comisiei Economice Eurasiatice.

Printre primele măsuri luat s-au numărat organizarea unor coridoare verzi pentru transportul de mărfuri, ușurarea procedurilor de verificare a conformității produselor medicale și reduceri temporare la importurile necesare pentru anumite ramuri industriale.

Miasnikovich propune ca ajutor pentru industriile afectate împrumuturi rambursabile cu o amânare de plată de 2-3 ani. Măsura va avea cel mai probabil efecte negative în ce privește inflația și cursurile de schimb valutar.

A fost atras un semnal de alarmă în privința practicii anumitor state de a lua decizii în mod unilateral de a își sprijini economiile dar care, în cele din urmă, rezultă în noi dificultăți pentru restul statelor membre.

În încheierea videoconferinței a fost lansat un apel către mediul de afaceri de a lucra împreună cu UEE pentru a identifica oportunități, nevoi și probleme în raport cu partenerii lor din UEE

Mihail Miasnikovich a fost primul ministru al Belarusului între 2010 și 2014. Din 2014 până în 2019 a ocupat funcția de purtător de cuvânt a sovietei din Belarus. Din februarie 2020 este la conducerea Comisiei Economice Eurasiatice, institutie parte din Uniunea Economică Eurasiatică.