Coridorul Economic China-Pakistan

În prezent Pakistanul trece printr-un amplu proces de modernizare industrială și logistică ce are în centru motorul chinezesc. Beijing-ul a gândit parteneriatul cu autoritățile din Islamabad ca parte a noului drum al mătăsii, ”Belt and Road Initiative” ce promite transformări substanțiale.
21 de proiecte în domeniul energetic ce vor asigura un total de 13810 MW, cam de cât dispune Vietnamul în prezent
Modernizarea rețelelor de transport, feroviar și rutier, pe direcția Nord-Sud va facilita legătura Chinei cu piețele internaționale prin portul Gwadar
Cooperarea se extinde și la înțelegeri și proiecte în domeniul cultural, Beijing-ul sprijină intens promovarea culturii chineze în Pakistan

Parte importantă a procesului de expansiune pașnică a Chinei, Coridorul Economic China-Pakistan aduce zeci de miliarde de euro în Pakistan, generând astfel proiecte ce impresionează prin anvergura lor monumentală. Scara la care este gândit acest parteneriat îi conferă o valuare strategică și prin urmare o importanță geopolitică.

Cu condiția ca acest coridor să devină complet funcțional, China va realiza următoarele:
  1. Transporturile maritime vor avea o alternativă la ruta prin strâmtoarea Malacca (în cazul în care accesul s-ar îngreuna) și ar scurta timpul de tranzit de la aproximativ 12 zile la o zi jumate pentru transporturile de energie din zona golfului Persic.
  2. Ar pune India într-o poziție dificilă. Deși China încearcă oficial o aproiere de New Delhi, cele două state fiind partenere în cadrul BRICS și SCO, putem considera că sunt sortite să devină rivale din punct de vedere geopolitic (există un joc interesant între Rusia, China, India și Pakistan).
  3. China își asigură stabilitatea propriului proiect de populare a vestului țării pentru care are nevoie de surse sigure și stabile de alimente și energie iar acestea se preconizează că vor veni și din Pakistan, ca urmare a investițiilor desfășurate în acea țară.
  4. China își dezvoltă influența în regiune, posibil și în Afganistan pe viitor.
Implicații pentru celelalte state:
  1. Portul Chabahar realizat în parteneriat cu India ca metodă a indienilor de a avea acces la Asia Centrală ocolind Pakistanul și China ajută pe termen scurt și mediu Iranul. Autoritățile de la Teheran sunt însă nemulțumite de discrepanța dintre volumul de investiții chineze în Pakistan și cele indiene în țara lor. Iranienii și-au exprimat dorința de a participa la CPEC.
  2. India se teme că investițiile din Pakistan, alături de achizițiile de armament din China, vor determina o îmbunătățire a poziției geostrategice a rivalului lor și astfel ar rezulta o slăbire a propriei lor autorități. New Delhi a inițiat o campanie internațională pentru a se opune proiectului CPEC și a câștigat de partea sa, până acum, pe Statele Unite.
Aspecte ale desfășurării proiectului

În stilul lor tradițional companiile chineze care construiesc obiectivele finanțate în cadrul parteneriatului folosesc preponderent muncitori chinezi deși ponderea lor este mai mică în comparație cu țările din Africa.