În presă există un vid de informații și o inflație de propagandă iar asta îi lasă pe oameni nedumeriți și neîncrezători. În ultima vreme, mai ales de când a izbucnit situația de la granița bielorusă-polonă, am primit mai multe întrebări decât de obicei de la oameni privind incertitudinea viitorului.
Situația de la granița respectivă este doar un act al piesei. Din nefericire este jucat cu oameni iar suferința este reală. Este înainte de toate o problemă umanitară care a luat, aparent, pe nepregătite instituțiile europene și întregul mecanism de reacție la situații neprevăzute al uniunii. Ca notă personală pot să adaugă faptul că despre pericolul unor mișscări de refugiați a vorbit în repetate rânduri președintele Vladimir Putin. Vorbea desigur despre situația din Afganistan (nici aceea nu este foarte bună). La granița dintre Belarus și Polonia nu sunt (prea mulți) refugiați afgani, majoritatea sunt din Irak și Siria însă o problemă tot este. O problemă pentru refugiați fiindcă ei îndură condiții dificile nu pentru noi sau polonezi sau Germania ca țară destinație a lor.
Chiar dacă oficialii polonezi au cerut intervenția NATO asta nu înseamnă că organizația va reacționa, nici nu ar avea o bază pe care să reacționeze. Nu e vorba despre un atac din partea unui alt stat ci e vorba de oameni, multe familii cu copii. Posibilitatea ca un război să izbucnească între Belarus și Polonia și ulterior între Rusia și NATO nu există în acest scenariu.
Lucrurile pot evolua, am văzut deja că ”o problemă tehnică” a dus la întreruperea livrării de petrol prin conducta din Belarus iar Germania a stopat temporar livrările de gaze prin Nord Stream 2 din motive birocratice. La asta se adaugă și mișcarea de nave NATO prin Marea Neagră și o ciudată liniște dinspre Ucraina. Vedeți și voi că în estul Europei sunt probleme de la Marea Neagră până la granița UE cu Belarus.
Relațiile grupului vestic cu Rusia se vor înrăutăți cel mai probabil însă din ce în ce mai multe forțe din cadrul UE încep să militeze pentru o altă abordare mai pașnică si ancorată în realitatea eurasiatică. Personal consider că un pericol real de conflict va apărea de abia atunci când situația din România va permite acest lucru. Românii sunt ținta unei puternice campanii de presă pe care o monitorizez de mai mulți ani. Nu doresc acum să intru în detalii însă această campanie de presă urmărește generarea unei anumite stări populare care nu are nicio legătură cu principiile umaniste, iluministe, europene sau eurasiatice.