Între 10 și 14 ianuarie ministrul de externe al Chinei, Wang Yi (王毅), are programate întâlniri zilnice cu omologii săi din Orientul Mijlociu în Wuxi (无锡), oraș de aproape 4 milioane de locuitori situat între Șanghai (上海) și Nanjing (南京). În acest articol vom analiza primele trei discuții.
China – Arabia Saudită
Prima astfel de întâlnire s-a desfășurat pe 10 ianuarie cu Faisal bin Farhan Al Saud (فيصل بن فرحان آل سعود) al Arabiei Saudite. Cei doi au făcut schimburi de poziții din care aflăm că relațiile lor bilaterale cunosc o dezvoltare puternică bazându-se atât pe hotărârea politică dintre liderii celor două țări dar și pe interesele comune. Faisal este primul ministru de externe care vine în China în acest an, important de ținut cont mai ales în contextul în care la aceste discuții sunt așteptați și reprezentații Turciei și al Iranului.

Potrivit comunicatului de pe siteul oficial al ministerului chinez, Wang Yi a precizat că ”cele două state au devenit bune prietene, buni parteneri și buni frați ce au încredere unul în altul și care au parte de o dezvoltare comună”. A mai adăugat și faptul că Arabia Saudită reprezintă o prioritate diplomatică pentru China în vreme ce Faisal a reiterat importanța Chinei ca partener strategic și de dezvoltare pentru Arabia Saudită.
Pentru China cel mai mare partener comercial din regiune este în acest moment Arabia Saudită. De acolo își asigură și o parte substanțială a necesarului de petrol însă China este dornică să dezvolte cooperarea în segmenturile energiei, al comerțului online, al securității și al predării limbii chineze. China deja începe să fie percepută ca un pilon esențial al securității din Orientul Mijlociu și unul din jucătorii mondiali care au capacitatea de a consolida o stabilitate și pace regională. Interesant mi se pare faptul că Beijing dorește să promoveze învățarea limbii chineze în alte state, lucru perfect de înțeles și după cum vom vedea va reprezenta un segment important de cooperare interstatală.
Printre problemele dezbătute s-au numărat situațiile din Yemen, Afganistan și desigur Iran. Doresc să reamintesc faptul că Riad și Teheran sunt în discuții menite să repornească legăturile lor diplomatice. Consider că rolul Chinei este important în construirea unui mediu prielnic pentru aceste discuții și în cele din urmă pentru reușita lor. Arabia Saudită se declară în continuare un susținător al proiectului BRI iar Wang Yi a mulțumit Arabiei Saudite pentru inițiativa și munca depusă până în acest moment în privința organizării primului summit dintre cele două țări.
China – Bahrain
王毅 s-a întâlnit cu Abdullatif bin Rashid Al Zayani (عبداللطيف بن راشد الزياني) pe 11 ianuarie în Wuxi. Cele două țări se află pe o traiectorie ascendentă, bucurânduse de încredere și sprijinindu-se pe interese și obiective comune. Zayani a venit cu mesajul că ”Bahrain acordă mare importanță întăririi și aprofundării relațiilor cu China și dorește extinderea cooperării bilaterale în mai multe domenii”. La rândul său 王毅 a apreciat atitudinea Bahrainului la nivel internațional în legătură cu aspecte ce țin de interesele Chinei. A mai adăugat faptul că Beijing promovează și pune în practică conceptul de ”multilateralism” și sprijină principiile ONU.

China este dornică să-și mărească investițiile în Bahrain dar specifică și dezvoltarea cooperării culturale prin promovarea învățării limbii chineze și prin schimburile inter-umane. Principala problemă dezbătută a fost cea privitoare la situația nucleară a Iranului. Teheran acuză insula arabă din Golful Persic de persecutarea locuitorilor shiiți și nu s-a sfiit până în acest moment de la a-și exprima dezacordul în această privință. Zayani a declarat că eforturile chineze pentru stabilizarea regiunii sunt lăudabile și benefice și având în vedere că Beijing dezvoltă un parteneriat strategic pe 25 de ani cu Iran putem spune cu certitudine că eforturile fac parte dintr-un plan mai amplu.
China – Consiliul de Cooperare al Golfului
王毅 s-a întâlnit cu Naif bin Falah Al-Hajraf (نايف الحجرف), secretarul general al organizației CCG pe 11 ianuarie în orașul Wuxi. China apreciează activitatea organizației în regiune în vederea consolidării încrederii și al promovării cooperării practice. Cele două părți au devenit ”parteneri cu o filosofie comună și interese ce se întrepătrund”. Atitudinea organizației față de aspectele importante pentru China a fost remarcată iar Beijing a declarat că se opune oricăror intervenții externe în țările membre ale organizației care au ca paravan problema ”drepturilor omului”.

Wang Yi a spus ceva important pentru felul în care China se poziționează de acum pe plan internațional: ”în fața incertitudinilor cauzate de schimbările acestui secol, ca și în cazul impactului pandemiei, trebuie să lucrăm împreună pentru a juca un rol mai activ în pacea și stabilitatea regională dar și pentru pacea și dezvoltarea lumii”. Cele două părți au căzut de acord să grăbească discuțiile pentru un parteneriat strategic.
Printre problemele discutate au fost situația din Yemen și situația nucleară Iraniană.
Concluzii
Consider că din aceste trei întâlniri putem vedea clar o legătură strânsă între China și Orientul Mijlociu. Caracterul pacifist al Beijingului (comparativ cu alte puteri războaiele purtate și revoluțiile instigate sunt substanțial mai mici) se regăsește și în activitatea diplomatică orientată spre consens și încredere. Chinezii în repetate rânduri (inclusiv cu aceste ocazii) au declarat că sprijină unitatea regională.
Faptul că s-a discutat despre Iran este important și având în vedere că vineri este așteptat ministrul de externe al Iranului pentru o întâlnire cu Wang Yi. China are capacitatea ca prin puterea ei economică și tehnologică să contribuie la o eventuală ameliorare a nemulțumirilor între state, pentru a le orienta spre câștigurile substanțiale de care pot beneficia în contextul cooperării.
Celălalt aspect pe care îl consider important în dezvoltarea viitoare a lumii este promovarea limbii chineze. În Orientul Mijlociu această direcție este în plină dezvoltare și se bucură de mare interes din partea oamenilor.