Discursul lui Xi Jinping din cadrul evenimentului (digital anul acesta) Davos a fost de departe cel mai așteptat, dovadă atenția de care s-a bucurat ulterior cu analize peste analize în mass-media și în publicațiile de specialitate. Pe 25 ianuarie acesta s-a adresat prin videoconferință celorlalți lideri și lumii întregi. Mai jos am încercat să prezint ideile principale.
Ce este important de reținut
Anul 2020 a însemnat la nivel mondial, din punctul de vedere politic, inițierea unei tranziții în zona organizării mondiale cu toate ramificările și încrengăturile. Se vorbește despre faptul că Xi a prezentat cu această ocazie modelul de leadership chinezesc. Da, este foarte adevărat că a făcut o scurtă prezentare a modelului de leadership mondial pe care îl propune China însă e mai mult decât atât, e deja discursul unui lider care trasează direcții clare și atenționează
O mai mare cooperare economică
Vechile metode nu mai fac posibilă o reală redresare economică, este nevoie de o orientare nouă pentru dezvoltarea economiei mondiale. În spatele termenului de cooperare economică se pot ascunde desigur multe despre care vom afla negreșit în anii care urmează.
Abandonarea discursului ideologic
Nu este secret că anumite state în lume încă folosesc ideologia foarte activ în reațiile cu alte state. E vorba în special de Occident. Xi Jinping nu a specificat asta direct însă abordarea ideologizată a relațiilor diplomatice este cel puțin problematică și generatoare de multă tensiune. Președintele Chinei se referă mai exact la prejudecățile ideologice cum, poate, s-au văzut foarte clar în timpul regimului Trump în SUA. Important de menționat că cea mai mare economie capitalistă din lume este totuși China, cea mai mare țară comunistă din lume. Chinezii știu însă din anii 80 că nu contează ce culoare are pisica, important e să prindă șoareci.
Diminuarea discrepanțelor dintre țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare
Inegalitatea în lume se dezvoltă fiindcă sistemul tradițional prin care cei puternici îi asupresc pe cei slabi nu a fost înlocuit. Nu este vorba de vreo viziune marxistă asupra lumii ci e vorba de realitatea care reiese din date. Ceea ce se observă de ani buni este că statele aflate în dezvoltare au nevoie de spațiu să crească, cu siguranță nu au nevoie de piedici în dezvoltarea lor și este obligatoriu ca vocile lor să se audă și să înceapă să cântărească în luarea deciziilor la scară globală. Acest proces va duce la democratizarea lumii iar rezultatul este o ordine mondială mai echitabilă.
O viziune comună asupra viitorului
Omenirea nu are cum să se mai întoarcă la diviz, deja globalizarea este direcția pe care vom merge înainte iar cooperarea strânsă va ajuta ca în viitor crize similare cu epidemia Covid-19 să fie gestionate mai bine. Schimbarea climatică, o mare provocare a epocii noastre, are posibilitatea să ne unească în fața acestei amenințări care nu cunoaște granițe.
Xi Jinping a vorbit direct despre posibilitatea unui nou Război Rece, nu este o direcție pe care omenirea e bine să o ia. Este nevoie de multilateralism. Liderul chinez a folosit acest termen de numeroase ori în cadrul discursului său. În linii mari el se referă la procesul prin care anumite situații sunt gestionate și rezolvate astfel încât să se țină cont de interesele tuturor. Cuvântul cheie al discursului este poate mai mult ”cooperarea” fiindcă la baza conceptului de multilateralism se află cooperarea dintre state și renunțarea la practicile existente de amenințări și presiuni.
Legea internațională trebuie respectată, acordurile trebuiesc urmate iar cuvântul dat trebuie urmat de fapte. China nu este adeptul dublei măsuri cum prea des s-a observat că este modul de operare al unor state în lume. Probabil că există tendințe de împotrivire, acestea ar trebui date la o parte iar toleranța și acceptarea schimbării sunt cheile pentru succes în acestă era care ni se deschide în fața ochilor.
Puteți citi întregul discurs aici.