Erdogan: Casa Albă înarmează grupările teroriste din regiune

Al 15-lea summit al Organizației pentru Cooperare Economică s-a desfășurat la Așgabat pe 28 noiembrie, prezidat de președintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedov. Evenimentul s-a bucurat de o prezență în mare parte la nivel înalt. Președinții și premierii din Turkmenistan, Azerbaidjan, Iran, Turcia, Pakistan, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan și Uzbekistan au participat fizic.

Liderii au discutat despre nevoia de a prioritiza coridoarele de transport internațional, plasând demersurile organizației în contextul proiectului Belt and Road inițiat de China. Este important de remarcat faptul că toate statele din această organizație au relații economice și diplomatice prielnice cu principala putere economică a lumii.

Regiunea pe care o reprezintă OCE-ul este poate cea mai importantă în accest moment. Include Asia Centrală ca zonă prioritară de dezvoltare și investiții atât dinspre Rusia cât și dinspre China dar și flancul Turcia – Iran – Pakistan care asigură accesul spre piețele internaționale.

Înțelegerea Iran – Turkmenistan – Kazakhstan

Cele trei state au semnat pe 27 noiembrie (tot în cadrul evenimentului) un memorandum pentru dezvoltarea legăturii pe cale ferată. În linii mari se dorește sporirea volumului de mărfuri pe această rută. De mai mulți ani Iranul s-a axat pe dezvoltarea a două lucruri: căile ferate și transportul naval. Acest coridor e doar unul din mai multe care traversează Republica Islamică.

Înțelegerea Azerbaidjan – Turkmenistan – Iran

În acest caz e vorba de un acord pentru livrarea de gaze naturale. Ce face acest lucru remarcabil este că nu demult între Teheran și Baku au început să apară fricțiuni puternice. Acum însă, după cum spune Ilham Aliyev, președintele Azerbaidjanului: ”relațiile dintre Iran și Azerbaidjan se vor dezvolta în toate sectoarele”. Tot el a precizat că cele două state și popoare sunt surori.

Asta ar trebui să reținem înaintea oricărei înțelegeri pentru livrarea gazelor, Iran și Azerbaidjan sunt pe un drum de apropiere iar asta le aduce perfect în proiectul Eurasiatic. Presa azeră l-a numit pe Raeisi drept ”unul dintre cei mai inteligenți reprezentanți ai elitei politice iraniene!.

Ce este ”Consensul pentru Acțiune de la Așgabat”

Documentul vorbește desigur despre o viziune pentru realizarea sustenabilității și a dezvoltării socio-economice în zona OCE. Ce atrage cel mai mult atenția este paragraful următor?

Recunoașterea multilateralismului ca un cadru internațional legitim și o condiție prealabilă pentru promovarea și consolidarea dezvoltării durabile, a păcii și a securității între popoare; subliniind rolul organizațiilor internaționale și regionale în menținerea și promovarea în continuare a multilateralismului consacrat în Carta ONU;

Multilateralismul este cuvântul cheie fiindcă el se află în opoziție cu unilateralismul practicat de puterea hegemonică non-Eurasiatică. Grăitor este că Erdogal, liderul Turciei stat NATO, a semnat pentru asta. Dar nu este nimic surprinzător având în vedere relațiile din ce în ce mai bune cu statele estice.

Întâlnirile lui Raeisi cu Erdogan

Presa Iraniană a prezentat mesajul că Erdogan consideră necesară dezvoltarea cooperării regionale și internaționale cu Republica Islamică. Cele două state pot face ”un salt în relațiile bilaterale, în mod deosebit în sectorul economic” a declarat președintele Turciei.

Tot presa iraniană îl citează cu acest mesaj direct și dur însă foarte adevărat:

Casa Albă antrenează și înarmează toate grupările teroriste din regiune, inclusiv ISIS și PKK și le oferă echipamente și instrumente teroriste pentru a crea insecuritate.

Erdogan – preluat Tehran Times

Acest format a fost creat în 1985 de liderii de atunci ai Iranului, Pakistanului și Turciei. În acest moment numără 10 state după adăugarea în 1992 a: Afganistan, Azerbaijdan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan, toate foste componente ale URSS-ului.


Surse și informații suplimentare

https://www.tehrantimes.com/news/467518/Iran-embarks-on-neighborhood-foreign-policy

https://turkmenistan.gov.tm/en/post/59041/15th-eco-summit-took-place-under-chairmanship-turkmenistan-and-ashkhabad-consensus-actions-was-adopted

https://turkmenistan.gov.tm/en/post/59011/xv-summit-economic-cooperation-organization-started-ashgabat

https://eco.int/news/88776-ECO-holds-15th-Summit-in-Ashgabat.html?t=News

https://eco.int/news/88815-ECO-Secretary-General-and-the-Minister-of-Foreign-Affairs-of-Turkmenistan-hold-Post-Summit-Media.html?t=News

https://www.tehrantimes.com/news/467448/Iran-Turkmenistan-Kazakhstan-ink-trilateral-MOU-on-railway

https://en.irna.ir/news/84556907/Iran-Kazakhstan-Turkmenistan-sign-trilateral-agreement-on-rail

Ashgabat Consensus for Action

https://eco.int/news/88771-25th-Meeting-of-ECO-Council-of-Minsters.html?t=News

https://eco.int/news/88774-Signing-Ceremony-of-MoU-on-ECO-KTI-Corridor.html?t=News

https://eurasianet.org/azerbaijan-turkmenistan-and-iran-reach-gas-trade-deal

https://www.oedigital.com/news/492423-iran-turkmenistan-azerbaijan-in-gas-swap-deal