Erdogan l-a felicitat pe noul președinte al Isrelului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit astăzi la telefon cu omologul său israelian, Isaac Herzog. Să vedem ce a publicat site-ul administrației prezidențiale turce în legătură cu acest eveniment:

Președintele Erdoğan a subliniat că relațiile Turcia-Israel sunt importante în ceea ce privește securitatea și stabilitatea în Orientul Mijlociu și că există un mare potențial de cooperare între cele două țări în diverse domenii, în special energie, turism și tehnologie. (…)

Președintele Erdoğan a menționat că este așteptarea comunității internaționale ca disputa Palestina-Israel să fie soluționată printr-o soluție durabilă și cuprinzătoare, în două state, în acord cu rezoluțiilor ONU. Președintele Erdoğan a subliniat, de asemenea, că măsurile pozitive care trebuie întreprinse pentru soluționarea disputei Palestina-Israel vor facilita, de asemenea, un curs pozitiv în relațiile Turcia-Israel.

Sursa

Isaac Herzog a fost ales ca nou președinte al Israelului de către Knesset la 2 iunie iar mandatul său a început din 9 iulie. Acesta este și unul dintre motivele pentru care l-a sunat Erdogan, pentru a-l felicita. Israelul are un nou guvern, un nou prim-ministru și un nou președinte. Se pot pune multe speranțe în astfel de condiții iar Turcia pare să fie dispusă să remedieze legăturile dintre cele două state.

Turcia acționează și ca un susținător mai moderat al Palestinei, spre deosebire de Iran. Este bine să vedem că Erdogan a ridicat această problemă importantă a realizării păcii în regiune. Acordați atenție acestei expresii „soluționarea disputei Palestina-Israel ar facilita, de asemenea, un curs pozitiv în relațiile Turcia-Israel”. Aceasta este în mod clar o condiție impusă pentru o mai bună dezvoltare a relațiilor, totuși, deoarece „volumul comerțului bilateral a crescut în ciuda pandemiei” relația lor poate fi descrisă ca fiind tensionată doar la nivel politic și nu la nivel economic.

Cred că este corect să presupunem că toate țările au de câștigat din cooperare și dacă au cel puțin relații cordiale. Conflictele se aprind din problemele nediscutate și din lipsa de respect. Chiar și dacă acceptă status-quoul, Palestinienii ar avea de câștigat.