Un eveniment fascinant și izvor de speranță a fost inițiat astăzi în Emiratele Arabe Unite. Timp de 5 zile se desfășoară Forumul Internațional al Fraternității Umane în Abu Dhabi sub patronajul Ministerului pentru Toleranță și Coexistență și a Comitetului Superior pentru Fraternitate Umană.
Istoricul
Pe 4 februarie 2019 EAU au proclamat așa numitul ”Document al fraternității umane pentru pacea mondială” la semnarea căruia au participat Șeicul Ahmed el-Tayeb (Marele Imam al Al-Azhar) și Papa Francisc. Este vorba de o declarație interreligioasă și interculturală care pune în primul plan universalismul existenței umane cu privirea spre ceea ce aduce aduce, în linii mari, binele și frumosul.
We call upon intellectuals, philosophers, religious figures, artists, media professionals and men and women of culture in every part of the world, to rediscover the values of peace, justice, goodness, beauty, human fraternity and coexistence in order to confirm the importance of these values as anchors of salvation for all, and to promote them everywhere.
A fost exprimat și un mesaj comun în privința familie:
It is clear in this context how the family as the fundamental nucleus of society and humanity is essential in bringing children into the world, raising them, educating them, and providing them with solid moral formation and domestic security. To attack the institution of the family, to regard it with contempt or to doubt its important role, is one of the most threatening evils of our era.
Întregul document se poate citi aici
Acest document a dus ulterior la formarea Comitetului Superior pentru Fraternitate Umană însărcinat cu punerea ei în aplicare și pentru promovarea spiritului documentului în cadrul forurilor de conducere din lume.
Este interesant cum, în contextul progresului și creșterii Chinei și a extinderii ateismului în Occident, creștinătatea catolică s-a aliat cu un segment al lumii islamice pentru a proteje tradiționalismul. Cred însă că nu este vorba de o alianță anti-”cineva” ci reprezintă mai mult o tentativă de a aduce tipul religios de viață în lumea seculară prin apelul făcut la universal, la ”pace, justiție, frumusețe, fraternitate și coexistență”. Problema apare când alegem să depășim stadiul de declarații și căutăm urmele acestora în acțiunile noastre, a tuturor.
Forumul
Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 4 februarie ca fiind ”Ziua Internațională a Fraternității Umane”. Documentul se poate accesa aici. Fiind primul an în care această zi este sărbătorită Emiratele Arabe Unite au organizat acest forum internațional. Mai multe personalități au luat cuvântul, printre acestea Șeicul Nahayan bin Mubarak Al Nahyan și Directorul general adjunct al UNESCO, Dr. Xing Qu.
Făcând un rezumat al declarațiilor celor prezenți, evenimentul este fără îndoială binevenit și este datorita noastră să promovăm pacea și toleranța, după capacitățile fiecăruia, mai ales în contextul pandemiei. Extremismul și violența trebuiesc respinse.