Ghalibaf în Rusia, consolidarea relațiilor cu Iran

Bagher Ghalibaf este purtătorul de cuvânt al Majlisului (parlamentul iranian) și pe 7 februarie acesta împreună cu o delegație de parlamentari au plecat spre Rusia pentru o vizită oficială de 3 zile.

Ghalibaf avea în posesie o scrisoare scrisă de ayatollahul Khomeini și destinată președintelui Putin. Acesta i-a înmânat scrisoare lui Vyacheslav Viktorovich Volodin, președintele Dumei de Stat, în cadrul discuțiilor dintre grupuri de parlamentari din ambele state iar de acolo a ajuns în mâinile lui Putin.

Pe 8 februarie în cadrul unui discurs ținut în fața membrilor Institutului de Studii Orientale al Academiei Ruse, Ghalibaf a adus precizări că în scrisorii era o mulțumire adresată Rusiei și Chinei pentru sprijinul acordat Republicii Islamice în privința ”Acordului nuclear”.

We must stand shoulder-to-shoulder with one another and [cooperate] on all fronts: from the environment, sociology, culture, and bilateral relations, to politics, defense and security.

Noi trebui să stăm umăr la umăr în toate fronturile, pornind de la mediu, sociologie, cultură, relații bilaterale și mergând până la politică, apărare și securitate.

Bagher Ghalibaf

Reprezentantul iranian urmează astăzi (9 februarie) să aibă o întâlnire cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov și cu secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrushev.

Valentina Matvienko, președintele Consiliului Federației a declarat următoarele:

Russia is interested to develop comprehensive cooperation with Iran, regardless of the external situation. I would like to note that our inter-parliamentary cooperation is developing steadily and meaningfully.

Rusia este interesată să dezvolte o cooperare cuprinzătoare cu Iran indiferent de situația externă. Cooperarea noastră inter-parlamentară se află într-o dezvoltare stabilă și productivă

Valentina Matvienko

Surse: ISNA, Mehr News, Tass