Guy Parmelin, întâlniri cu reprezentanți din China și Vietnam

Pe 20 ianuarie vicepreședintele și consilierul federal Guy Parmelin a avut două întâlniri importante. Prima a fost cu vicepremierul Consiliului de Stat al Chinei, Han Zheng (la care a participat și Ueli Maurer) și cu prim-vicepremierul Vietnamului, Truong Hoa Binh.

De precizat faptul că Parmelin face parte din Partidul Poporului Elvețian, organizație politică identificată cu zona de ”dreapta”, cumva conservatoare, naționalistă, anti-imigraționistă și eurosceptică.

Conform portalului guvernului elvețian întâlnirea cu reprezentantul chinez a avut loc în Rüschlikon cu ocazia inaugurării unei investiții realizate în cadrul proiectului BRI. În linii mari s-a discutat despre continuarea cooperării.

La Bern Parmelin s-a întâlnit cu Truong Hoa Binh iar principalele subiecte abordate au fost relațiile comericale bilaterale și negocierile pentru liber schimb între EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) și Vietnam. Discuții pentru un acord comercial au început în urmă cu 7 ani și se pare că nici anul acest nu sunt șanse pentru găsirea unui compromis acceptabil pentru toate părțile implicate. În ce privește relațiile bilaterale acestea sunt dezvoltate, timp de 25 de ani Elveția este unul din partenerii pentru dezvoltare ai Vietnamului (pe lângă instruirea oferită în dezvoltarea urbană și rurală s-au investit aproape 2 miliarde de dolari americani în peste 150 de proiecte) iar Vietnamul este al treilea cel mai important partener comercial din Sud-Estul Asiei pentru elvețieni.