Hatami în India, posibile achiziții de armament

India a găzduit o expoziție pe tema aviației militare în Bangalore între 3 și 5 februarie, cu o importantă participare internațională. Pavilionul internațional a fost compusă din obișnuitele companii Occidentale la care s-a alăturat Federația Rusă, reprezentată de (Pособоронккспорт) Rosoboronexport și Вертолеты России (Elicoptere rusești) companiei.

Ministrul Iranian de Externe, generalul de brigadă Amir Hatami, a fost prezent la ceremonia de deschidere și s-a întâlnit cu șeful Statului Major al Apărării din India, generalul Bipin Rawat.

Teheran și New Delhi au elemente culturale și istorice comune, abordări comune față de multe probleme regionale

Hatami

India și Iranul împărtășesc într-adevăr asemănări culturale profunde deși regimul etnocentric indian e văzut amenințând deseori viața cetățenilor săi musulmani. Teheranul a fost, în ultimii ani, critic cu privire la politicile etnice ale New Delhi, la asta se adaugă și dificultățile recente din Kashmir.

Vizita lui Hatami în India nu înseamnă prea mult pentru relațiile lor diplomatice. Iran a văzut deja că India nu este un partener de încredere, deoarece în cele din urmă a cedat presiunii americane și a decis să limiteze importurile de petrol și să reducă investițiile în proiecte comune precum Chabahar. Teheran a deschis ușa Chinei, o țară cu care Iranul are relații istorice de lungă durată, ceea ce a dus la semnarea unui acord strategic pe 25 de ani între cele două state.

Embargoul asupra armelor impus Iranului a fost ridicat, iar acum guvernul Iranian (și armata) merge la cumpărături în special în Rusia, China și India. Teheranul este dispus să mențină relații strânse cu India prin achizițiile de armament și, fără îndoială, făcând acest lucru ajută indirect influența chineză (nu indiană) în regiune. Iran, după modelul Rusiei, are potențialul să devină un factor de moderare a relațiilor Beijing-New Delhi în regiunea Oceanului Indian.

Hatami a menționat de asemenea starea înrăutățită în care se află regiunea ca urmare a acțiunilor administrației Trump. O șansă de a reveni la relații amiabile poate exista acum și acest lucru se poate aplica și relațiilor Beijing – New Delhi.