Incidentul de lângă Sevastopol

Ieri, 23 iunie, HMS Defender a devenit un atacator după ce a navigat 3 kilometri în apele teritoriale rusești lângă Sevastopol. Ministerul Apărării din Rusia a acționat în colaborare cu garda de frontieră a FSB (Федеральная служба безопасности), dirijând intrusul în afara apelor teritoriale.

O navă de patrulare a poliției de frontieră a tras focuri de avertizare, iar un Sukhoi-24M a aruncat bombe în fața distrugătorului.

Considerăm că distrugătorul britanic a inițiat o provocare. Mai mult, regretăm faptul că aceasta a fost o provocare deliberată și pregătită

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov

Unii comentatori consideră incursiunea HMS Defender ca fiind pregătită în contextul crizei ucrainene care a riscat să degenereze într-un război nu cu mult timp în urmă.

Dacă acesta este cazul, atunci trebuie pusă o întrebare. De ce acum? La urma urmei, reuniunea Biden – Putin aparent a suspendat orice acțiune care poate deteriora situația în continuare, cel puțin pentru o perioadă. Marea Britanie, ca un apropiat al fostului hegemon, a acționat mai degrabă deconectat.

Faptul că oficialii britanici și mass-media nu au transformat evenimentul într-o temă propagandistică este, de asemenea, destul de ciudat. Nu este comportamentul lor tipic. Acest lucru ar putea însemna că în interiorul sistemului de putere încep să apară fisuri. Pe de altă parte, Regatul Unit are o atitudine foarte agresivă, nu numai în ceea ce privește Rusia, ci și alte țări suverane din întreaga lume.

Și mai mult, se pare că un reporter al BBC (mass-media de stat britanic) se afla la bordul HMS Defender, foarte interesant, având în vedere misiunea lor extrem de provocatoare.