India adoptă o atitudine arogantă în probema graniței cu China

Pe 10 octombrie 2021 au avut loc discuții la nivel de comandanți militari ai Chinei și Indiei referitor la situația din estul privinciei Ladakh ce aparține Indiei. Este vorba mai exact de lacul Pangong Tso (班公错) care se află la granița dintre state. Până în prezent cele două țări nu s-au pus de acord asupra graniței. Conflicte apar astfel la un anumit timp și, mai rău, această incertitudine se poate amplifica în momente cheie. Oricând se poate ajunge din nou la război.

Colonelul chinez Long Shaohua a declarat că statul său a făcut tot ce era posibil pentru soluționarea problemei însă revendicările indienilor s-a dovedit exagerate și fără șanse de a se realzia. Qian Feng, director în cadrul Institutului Național de Strategie al Universității Tsinghua, a declarat că în timp ce China vede problema în ansamblu cu dorința ca ambele state să găsească o cale de mijloc, India are o abordare arogantă.

India își dorește concesii din partea Chinei, dorește teritorii, iar asta Beijing nu poate să ofere cât timp nu este o înțelegere echitabilă. Noi trebuie să privim această neînțelegere armată în contextul mai amplu al conflictului dintre China și SUA. Problemele au izbucnnit în timpul regimului Trump iar administrația de la Beijing a încercat să găsească o soluție pașnică pentru dispută alături de New Delhi. În acest moment situația este delicată și oricând noi lupte între cele două părți pot apărea.