Înțelegere ruso-chineză pentru Afganistan?

Criza afgană se dezvoltă în mai multe direcții, acum însă voi discuta despre diferențele de percepție dintre ruși și chinezi cu privire la această problemă. Să începem de la simpla observație că Rusia consideră talibanii drept o mișcare teroristă și este prin urmare scoasă în afara legii în vreme ce chinezii tocmai au încheiat o întâlnire la nivel înalt cu talibanii. Delegația condusă de Mullah Abdul Ghani Baradar, liderul comitetului politic taliban afgan s-a întâlnit pe 27 iulie în orașul Tianjin, China, cu consilierul de stat chinez și ministrul de externe Wang Yi.

Rușii au din contextul Războiului Rece o experiență neplăcută cu talibanii. Războiului de 9 ani purtat între sfârșitul anului 1979 și februarie 1989 între republica afgană susținută de sovietici și diverse facțiuni rebele, inclusiv mujahedinii care au devenit mai târziu talibanii, a fost un factor important în destrămarea uniunii. În acea perioadă, diferite țări au luptat pentru influență armând și finanțând grupuri apropiate de propriile interese.

Pe de altă parte, chinezii, în timpul Războiului Rece, au ajutat unele grupări rebele în lupta lor împotriva intervenției sovietice, dar și în lupta împotriva altor grupuri. Mai simplu spus, guvernul afgan împreună cu sovieticii luptau cu facțiuni sponsorizate de SUA, China, Iran, Arabia Saudită, Pakistan și chiar Israel.

Ideea pe care încerc să o subliniez este că, în vidul de putere lăsat de retragerea forțelor de ocupație americane, unele țări vecine (altele decât China) ar putea încerca să-și impună influența. Propun că ar trebui să observăm, de asemenea, evoluțiile din Afganistan ca un test al proiectului BRI și a influenței diplomatice a Chinei. Rusia, cel mai puternic aliat al Chinei, nu se uită cu drag la preluarea de către talibani a Kabulului însă recunoaște că alternativa Statului Islamic este mult mai periculoasă. Moscova dorește doar să mențină stabilitatea existentă în Asia Centrală. Motivul intervenției sovietice în afganistan în anii 80 a fost aproape în totalitate ideologic, acum nu se mai pune problema aceasta.

Cu toate acestea, Beijingul a făcut deja promisiuni talibanilor cu privire la cooperarea economică și integrarea în de BRI și poate chiar OCS. Singura altă țară în afară de SUA care are puterea de a menține stabilitatea în Afganistan și de a nu-și crea probleme interne grave este China. Ceea ce rămâne de văzut este dacă alte state vor încerca să profite de acest lucru.

Rusia nu are nicio dorință de a intra în contradicție cu aliatul ei strategic asupra cine guvernează Afganistanul, chiar dacă este cazul foștilor lor dușmani. Talibanii de astăzi sunt diferiți de mujahedinii finanțați de Statele Unite în timpul Războiului Rece cu scopul unic de a-i „îngreuna” pw sovietici. Consider că Moscova va urma orice va decide Beijingul, atâta timp cât regiunea Asiei Centrale nu va suferi de instabilitate, exact ce dorește și Beijingul.