Iran amenință cu interzicerea inspecțiilor IAEA

Acordul Nuclear, sau JCPOA, a fost adoptat în 2015 și implementat din ianuarie 2016 de către Iran, China, Franța, Rusia, Germania, SUA și Marea Britanie (plus UE). Din nefericire, retragerea singurului stat non-Eurasiatic din acest acord a pus serios sub semnul întrebării continuarea lui mai ales datorită presiunilor și amenințărilor exercitate de Washington asupra statelor și companiilor care doresc să respecte în mod legat acest acord.

Acum suntem în 2021 iar Iran a ajuns la capătul răbdării. Dacă noul regim de la Washington nu va schimba direcția trasată de Trump, Javad Zarif a anunțat că Iran va anula implementarea Acordului Adițional. Această declarație a fost lansată în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Moscova alături de omologul său Serghei Lavrov (26.01.2021). În cadrul acestui acord, printre altele, este prevăzut accesul liber al inspectorilor IAEA la instalațiile nucleare iraniene. Lavrov a sprijinit poziția Iranului.


Știrea de pe IRIB News

وزیر امور خارجه کشورمان در نشست مشترک خبری با همتای روسی اش گفت اگر تا ۲۱ فوریه تحریم لغو‎ نشود، اجرای پروتکل الحاقی متوقف می شود

Ministrul (vizir) Afacerilor Externe a țării noastre (Iran) în conferința de presă comună cu omologul rus a spus (că) dacă până pe 21 februarie embargoul nu este ridicat, implementarea Protocolului Adițional se va opri.


Zarif:

اگر تا ۲۱ فوریه اقدامات مناسب برای بازگرداندن روابط اقتصادی ما صورت نگیرد، طبق قانون مجلس عمل خواهیم کرد

Dacă până pe 21 februarie acțiuni adecvate pentru restabilirea (restaurarea) relațiilor economice ale noastre nu se adoptă, potrivit legii (adoptate de) Majlist (Parlament) vom acționa.