Iran va propune parteneriate pe 20 de ani cu statele vecine

În cadrul unei intervenții pe televiziunea națională Iraniană purtătorul de cuvânt al ministerul afacerilor externe al Iranului, Saeed Khatibzadeh, a precizat că țara sa este în procesul de redactare ale unor direcții de cooperare pe 20 de ani cu statele vecine. Printre acestea se numără și Rusia, stat cu care Iran are un parteneriat strategic dar pentru moment insuficient folosit. Reorientarea Iranului nu este nouă, am mai vorbit despre direcția spre est desenată pe harta Asiei de către adminsitrația Raeisi la baza căreia se află instabilitatea generată de SUA (prin sancțiuni și acțiuni dușmănoase) și lipsa de interes și solidaritate a Uniunii Europene care au împins Republica Islamică spre proiectul Eurasiatic.

Rouhani era principalul susținător al căii ”spre vest” și exponentul în exterior al reformatorilor/moderaților iranieni. Cum regimul Trump a blocat această apropiere vestică, despre care mulți analiști vorbesc că era doar pe hârtie, moderații iranieni și-au pierdut din încredere. Actualii conservatori ai lui Raeisi, în afaceri externe, sunt mai apropiați de aliații tradiționali și consecvenți ai Iranului, cei mai mari fiind Rusia și China, dar țintește și cooperarea regională.

În privința cooperării regionale, Orientul Mijlociu și Asia de Vest mai exact, Iran urmărește un număr de obiective. Ca membru al OCS are o obligație de a-și echilibra relațiile diplomatice astfel încât prezența lor în club să nu interfereze negativ asupra relațiilor diplomatice ale altor state și să nu genereze tensiuni pentru ceilalți membri. ”Războiul Rece” cu Israel este desigur principalul obstacol în regiune și nu m-ar mira dacă în spatele scenei există o anumită comunicare intermediată între cele două țări.

Cu Israel încă nu se pune problema unei cooperări pe 20 de ani, poate de abia peste 20 de ani însă un număr de state pot beneficia de parteneriatul cu Iranienii. Pe lângă Rusia, în privința căreia așa cum am menționat există deja o cooperare strategică, se așteaptă și un acord cu Turcia. Cooperarea cu turcii este pentru iranieni poate și mai importantă din punct de vedere economic decât cea cu rușii. Presiunile occidentale au afectat relațiile lor bilaterale în anumite situații punctuale, este adevărat, însă dacă privim de la distanță întregul ansamblu vom observa că între Teheran și Ankara există multe similarități.

La nivel regional Iran va juca în transportul de bunuri un rol esențial de punte între Asia de Vest, Caucaz și Orientul Mijlociu pe o parte și Asia centrală, de est și India pe cealaltă parte. Dacă ”acordul nuclear” nu este repornit există șanse ca din punct de vedere economic Iran să se dezvolte și fără o prezență europeană consistentă dacă se reușește asigurarea unei stabilități geopolitice cu ajutorul partenerilor externi.

Reluarea discuțiilor cu Arabia Saudită joacă un mare rol in proiectul iraniani pentru Orientul Mijlociu și în privința acestor discuții sunt cunoscute obstacolele ce apar din timp în timp. Acesta a fost și motivul pentru care timp de aproape un an discuțiile s-au desfășurat în secret în Irak. Intermedierea irakienilor a fost ”răsplătită” de factorii externi prin atentatul la viața premierului Mustafa Al-Kadhimi. Dacă cele două părți ajung la un punct de vedere cât de cât comun o soluționare a crizei din Yemen devine posibilă.

Relațiile cu Azerbaidjan au cunoscut anul acesta o scurtă perioadă de agravere în care anumite voci aduceau în discuții chiar pericolul unui conflict armat. În cele din urmă a învins pacea și cooperarea pragmatică. Despre această temă am scris aici: Erdogan: Casa Albă înarmează grupările teroriste din regiune, mai precis înțelegerea Azerbaidjan – Iran – Turkmenistan.

Referitor la Turkmenistan președintele iranian, Ebrahim Raeisi a avut pe 13 decembrie o discuție telefonică cu omologul său turkmen Gurbanguly Berdimuhamedow. Cei doi urmăresc intețirea cooperări comerciale și economice în sfera energetică dar și în sfera medicală, ca zone strategice.