Larijani a plecat din rolul de negociator cu China

Discuțiile privitoare la acordul de cooperare strategică pe 25 de ani între China și Iran sunt încă în desfășurare chiar dacă a fost semnat cadrul general într-un eveniment de amploare la Teheran pe 27 martie 2021. Unul dintre responsabilii părții iraniene a fost علی لاریجانی (Ali Larijani), fost secretar al consiliului suprem de securitate între 2005 și 2007 și purtător de cuvânt al Majlisului (parlamentul) între 2008 și 2020. Fratele său, Mohammad-Javad Larijani, este principalul consilier al ayatolahului Khamenei pe probleme de relații externe și mai ocupă funcția de secretar al consiliului pentru drepturile omului ale Republicii Islamice Iran.

Probabil această legătură l-a ajutat să devină principalul negociator al acordului strategic fiind desemnat de Khamenei să poarte discuțiile cu chinezii în condițiile în care administrația lui Rouhani era concentrată pe reabilitarea acordului strategic cu SUA, Europa, Rusia și China. Aparent înaintea numirii sale în această funcție nici chinezii nu mai erau foarte inclinați spre dialog pe această temă iar decizia lui Khamenei a venit spre salvarea unei legături interstatale foarte importantă.

Cotidianul iranian همشهری (Hamshahri) informează că علی لاریجانی și-a depus demisia din acest rol precizând că dorește să ofere loc noului guvern să gestioneze discuțiile conform propriilor strategii.

Cu ceva timp înaintea alegerilor prezidențiale din Iran din acest an se aștepta ca Larijani să fie unul dintre candidați mai ales considerând că a mai avut o astfel de tentativă. Nu a primit aprobarea să intre în cursă. Acum la câteva luni distanță pleacă, aparent de bună voie, dintr-o poziție importantă. În orice caz în locul lui va veni cel mai probabil un apropiat al guvernului și al noului președinte Raeisi, din ramura conservatorilor orientați spre cooperare atât cu China cât și cu Rusia, țară cu care Iranul are deja un parteneriat strategic din ultimii ani ai URSS-ului.