Lovitură de stat în Myanmar, lideri politici arestați

Astăzi, 1 februarie 2021, a avut loc o lovitură de stat în Myanmar prin care armata a preluat controlul asupra țării, aparent pentru o perioadă de un an. Motivele acestei acțiuni sunt neregulile sesizate la alegerile din noiembrie anul trecut. la finalul acestui an de ”stare de urgență” liderii armatei au precizat că vor ceda puterea unei administrații civile după organizarea de noi alegeri.

Alegerile din noiembrie 2020 au văzut revenirea în forță a partidului ”Liga Națională pentru Democrație” cu Aung San Suu Kyi în postul de Consilier de Stat (premier) și Win Myint ca președinte.

Xinhua informează, citându-l pe Myo Nyunt, purtătorul de cuvânt al Ligii Națională pentru Democrație, că majoritatea liderilor partidului au fost arestați. Mai mult, în posturi cheie au fost numiți oameni aparținând partidului (până ieri) de opoziție și care din 2012 se afla în cădere liberă.

Din nefericire armata în Myanmar are o lungă istorie de intervenire în viața democratică a țării iar aceste acțiuni trebuiesc criticate de comunitatea internațională iar administrația aleasă prin vot să revină la putere.