Lumea va îmbrățișa Rusia prin cultură

În cadrul celei de a 37-a întâlniri a Consiliului Ministerului Afacerilor Externe al liderilor entităților constituente ale Federației Ruse, Serghei Lavrov a ținut un discurs în care a abordat rolul central pe care diplomația culturală îl va avea în interacțiunea Rusiei cu statele lumii.

Россия обладает огромными возможностями в области культуры. Их нужно активно использовать, тем более, что спрос на наш культурный продукт в мире неизбежно растет. Культурная дипломатия – наш ценный внешнеполитический ресурс.


Rusia are oportunități uriașe în domeniul culturii. Acestea trebuie utilizate în mod activ, mai ales că cererea pentru produsul nostru cultural în lume crește în mod inevitabil. Diplomația culturală este resursa noastră valoroasă pentru politica externă.

Serghei Lavrov

Lavrov a subliniat astfel nu numai o zona de activitate diplomatică dar a și atras atenția pentru dezvoltarea acestei ramuri economice cu valoare strategică în conceptul de “soft power”. În acest moment Rusia se află într-o poziție mult mai bună comparativ cu Uniunea Sovietică în ce constă ”producția culturală”. Libertatea de gândire și de creație pe care, fără îndoială, rușii o au acum generează creații artistice și culturale în creștere ca diversitate, calitate și profunzime.

Să luăm de exemplu cinematografia. De mai mulți ani se observă atât ca vânzări cât și prin criticile publicate, o creștere constantă de antenție pentru noua cinematografie rusească atât cea comercială cât și cea artistică. Există o serie de genuri în care Federația a ajuns să domine la nivel internațional prin calitatea titlurilor sale. Cele pe care le analizez eu în mod consecvent sunt genul de război și cel legat de spațiu, atât producții istorice cât și de ficțiune.

Desigur, s-a clădit pe fundația construită în vremurile sovietice însă lucrările din prezent au crescut mult mai mult, beneficiind de un climat cultural liber în care ideile din străinătate au fost preluate și adaptate, astfel creându-se o fuziune ușor de înțeles și apreciat pe piața internațională. La nivel muzical există încă o școală importantă de studii clasice însă ce e mai important pentru ”soft power” este muzica pop. Rusia, și spațiul slavic vecin (Belarus + Ucraina), generează zeci de artiști, trupe și proiecte originale și captivante, mature din punct de vedere artistic.

Lavrov a precizat importanța limbii ruse pentru care în 2023, în cadrul CSI, s-a hotărât desemnarea ”anului limbii ruse” drept limbă pentru comunicare interetnică. În acest sens toate regiunile rusiei sunt chemate să participe la construirea unei rețele de școli cu predare în limba rusă în statele CSI (de care aparține și Republica Moldova). În plus a fost observată o creștere a cererii pentru prezență culturală în state din regiunea Asia-Pacific, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină. Europa și America de Nord nu au fost precizate în acest context însă Lavrov le-a desemnat când a discutat despre promovarea contactelor culturale și umanitare non-politice.

Comunitățile de ruși și de vorbitori de limbă rusă vor deveni și mai importante pentru Moscova în anii următori. Putin a discutat în alt context despre simplificarea procedurii de acordare a cetățeniei ruse pe această bază culturală. Lavrov vorbește despre o trezire culturală a minorităților vorbitoare de limba rusă care să antreneze un discurs cultural multietnic în țările străine. organizațiile non-guvernamentale au fost asigurate de sprijinul ministerului afacerilor externe în vederea dezvoltării contactelor internaționale.

Проводниками русского языка и отечественной культуры за рубежом остаются российские общины.

Comunitățile ruse rămân vehiculele pentru limba și cultura rusă în străinătate.

Serghei Lavrov