Martin Jacques pentru ECNS: guvernarea Occidentală are mari probleme

Martin Jacques este un academician britanic, jurnalist și sinolog, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați specialiști occidentali în (re)tranziția Chinei la statutul de putere mondială. El a fost recent invitat de Peng Dawei la un interviu în emisiunea sa “W. E. Talk” pentru serviciul de știri din China. Puteți citi interviul integral aici, în engleză (click).

Primul lucru pe care îl subliniază, care este fundamental pentru înțelegerea unei lumi viitoare centrate pe China, este că “această țară are mai multă continuitate decât orice altă țară din lume“. În aspecte mai practice și contemporane, Jacques subliniază că Partidul Comunist al Chinei a depășit conducerea americană în “a se perpetua”. Prin aceasta se referă la “clasa guvernatoare” care, printre realizările sale interne, a reușit să scoată 800 de milioane de oameni din sărăcie și la nivel internațional a asigurat prezența Beijingului ca o importantă superputere mondială și principala putere Eurasiatică.

O caracteristică importantă în cultura chineză, și în general în toată Asia, este că “individul nu este luat ca centru. Acesta subliniază conceptul de grup. Individul are o semnificație doar în contextul grupului și al societății“. Pentru chinezi, această perspectivă a fost dezvoltată de Confucius. Europa este relativ aproape de această idee (depinde din ce colț european privim), în timp ce societatea americană se află la capătul opus.

În timp ce ascensiunea Chinei nu trebuie să însemne un declin al Occidentului, acțiunile întreprinse de Occident în ultimii ani, care sunt în opinia mea mai degrabă neo-coloniale în relațiile externe și necoordonate în afacerile interne, au condus în mod semnificativ la materializarea acestei perspective.

China nu este doar un stat național, este un stat civilizațional. Dacă nu înțelegi asta, nu cred că înțelegi cu adevărat nimic despre China. În această privință Partidul Comunist Chinez a fost de succes.

Martin Jacques