Miguel Berger s-a întâlnit cu noul ambasador iranian în Berlin

Miguel Berger a avut o întâlnire cu noul ambasador iranian la Berlin, Mahmoud Farazandeh.

Miguel Berger este directorul departamentului pentru relații economice și dezvoltare sustenabilă al Ministerului de Externe al Germaniei. a fost ambasador in Indonezia până în 2016 când Rouhani l-a numit pe Nasrabadi în locul său. De atunci și până la trimiterea în Germania acesta a condus departamentul pentru Asia de Est și zona Pacificului din cadrul ministerului de externe al Iranului.

Întâlnirea celor doi a venit într-un moment în care Iran și partenerii săi europeni încearcă să salveze ”acordul nuclear” prin implementarea sistemului INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges). În linii mari este vorba de un mecanism ce permite utilizarea altor metode de plată în locul dolarului american pentru comerțul cu Iran.

Pentru început acest instrument a fost gândit să înlesnească exporturile europene de alimente și medicamente către Iran însă până acum nici aceste tranzacții nu au reușit să se ridice la nivelul așteptărilor. Trebuie recunoscută inițiativa europenilor dar vorbim despre bunuri care nu se supun regimului de sancționare economică iar așteptările iraniene după activarea ”acordului nuclear” erau mult mai înalte.

Principalele companii europene au decis deja să iasă de pe piața iraniană chiar și în situația în care aveau proiecte de investiție în desfășurare iar acest INSTEX nu pare să le convingă să revină. Se cere cel mai probabil un fel de garanții guvernamentale din partea europenilor pentru a le proteja de potențialele măsuri americane.

În februarie anul acesta, Sergei Ryabkov, adjunctul ministrului de externe al Rusiei, a declarat că și țara sa este interesată să participe în acest sistem. Rusia și Iran sunt deja în stadiul dezvoltării unor sisteme de plată în monedele naționale, rubla și rialul. Cel mai probabil rușii încearcă să genereze un mai mare interes pentru INSTEX la nivel mondial.

Miguel Berger este directorul departamentului pentru relații economice și dezvoltare sustenabilă al Ministerului de Externe al Germaniei.

Ali Majedi a fost reprezentantul iranului în Germania din 2014, când a fost redeschisă ambasada, până pe 17 noiembrie 2018 când s-a retras.