Note pe marginea principalei conferințe de presă a lui Putin din 2021

În cadrul conferinței de presă anuale (Большая пресс-конференция Владимира Путина) președintele rus Vladimir Putin a abordat cele mai importante probleme cu care se confruntă națiunea rusă în acest moment. În ceea ce privește situația internă s-a pus un accent deosebit pe depășirea efectelor pandemiei prin susținerea mediului de afaceri și crearea unui cadru financiar stabil. Situația externă a Rusiei a fost discutată prin prisma securității naționale cu reflectoare îndreptate spre mișcările agresive ale grupului occidental.

Rusia are o gamă largă de obiective și proiecte de dezvoltare. În acest an a existat un grad ridicat de interes pentru dezvoltarea ”estului îndepărtat” însă alte regiuni precum Crimeea, sudul sau Siberia sunt de asemenea vizate pentru investiții în infrastructură. Deși creșterea rusă nu este rapidă ea este durabilă și rezilientă, cu un singur blocaj major, demografia. Suprafața mare de teren și populația relativ mică de 146 de milioane, cu 81 de milioane în forța de muncă, creează circumstanțe dificile care trebuie rezolvate punctual.

Situația externă și prin aceasta mă refer la interferența și provocările Occidentului, se caracterizează prin două zone principale de tensiune, prima în est și a doua în vest de-a lungul granițelor cu țările UE și NATO. Situația dezastruoasă în care Ucraina a fost adusă de unele țări europene și regimul lui Barack Obama pentru a-și alimenta campania anti-rusă este un punct fierbinte pe harta lumii. Campaniile de propagandă recurente în mass-media occidentală corporatistă generează scenarii false și temeri bazate pe narațiuni inconsistente care vizează obiective oculte.

Rusia se dovedește capabilă să reziste atacurilor împreună cu China și aliații lor care într-adevăr alcătuiesc o mare parte a planetei. Amprenta relativ mică a Occidentului este compensată de capacitățile sale de șantaj și de “aprindere a revoluțiilor”. O țară puternică poate să reziste acestor amenințări însă cele mai mici sunt vulnerabile și ajung la capriciile diferiților oligarhi occidentali, cum este cazul Ucrainei.

Sprijinul Rusiei pentru China și viceversa se dovedește a fi o alianță puternică și fiabilă. În 2021 a fost observată o aliniere puternică spre acest nucleu de putere în toate zonele lumii, în special în Asia, Africa și America de Sud care acum a devenit aproape în întregime socialistă. Putin a spus clar că planul Statelor Unite de a ”strangula” China nu va funcționa și “trebuie să-și dea seama de acest lucru în cele din urmă”. Nici planul lor de a ”strangula” Rusia nu a funcționat ,în schimb Rusia este în proces de revigorare prin creșterea puterii în energie, agricultură, industria farmaceutică, industria de apărare, precum și diplomație și armată. Statele Unite chiar și în cazul Iranului și al Venezuelei au avut eșec după eșec, cu mici realizări doar în scopuri propagandistice.