O declarație a fost publicată ieri, 23 septembrie, de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Saeed Khatibzadeh, care se referă la discuțiile în curs de desfășurare dintre Teheran și Riad. Cele două părți încearcă din luna aprilie a acestui an să își repare relațiile diplomatice care a suferit o mare lovitură în 2016,. Atunci clericul șiit نمر باقر النمر (Nimr al-Nimr) a fost executat alături de alte 46 de persoane. El a fost popular în rândul tinerilor și a luptat pentru alegeri libere adoptând o poziție antiguvernamentală. După uciderea lui au erupt proteste în Iran, în fața ambasadei Saudite dar și în alte țări. Extremismul liderilor din Arabia Saudită nu a oprit fiindcă în 2017 au fost asasinați doi veri de ai lui.
Interesele statului dictează ca Iranul să reconstruiască relațiile diplomatice cu Arabia Saudită. Khatibzadeh a spus că, în ceea ce privește problemele de securitate din Golful Persic, discuțiile au dus la un “progres serios”. Care sunt problemele discutate? Golful Persic a fost clar specificat și nu Orientul Mijlociu. O mare parte din problemele cu Arabia Saudită se datorează sprijinului iranian pentru Yemen împotriva forțelor susținute de Arabia Saudită care încearcă să preia controlul asupra țării. Yemenul nu face parte din Golful Persic și, pentru moment, situația exactă a discuțiilor privind Yemenul nu prezintă detalii.
S-a spus că discuțiile privind relațiile bilaterale au fost “bune” iar reprezentantul Iranului a subliniat că pentru pacea din regiune este nevoie să fie îndepărtate influențele străine. Această condiție este aproape imposibil de atins deoarece în regiune nu numai SUA este prezentă. Chiar dacă acum auzim despre o retragere a SUA din Irak, nu știm cum va arăta amprenta lor în regiune, în altă țară. Se pare că SUA caută alte ânțelegeri militare în regiune. De ce nu vor rămâne în Irak? Sunt multe de spus însă în prezent guvernul irakian urmărește legături diplomatice puternice cu Franța. Pe lângă acestea, Rusia își dezvoltă legăturile cu Siria iar China (împreună cu Rusia) face același lucru cu Iranul. La urma urmei, Iranul devine membru cu drepturi depline al SCO și sunt sigur că vor folosi acest lucru în avantajul lor.
Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai aglomerat atunci când vorbim despre interferențe străine, unde va duce discuția Iranului despre pace?