OCS 2019 – noi direcții în dezvoltarea Eurasiei

Pe 13 și 14 iunie s-a desfășurat în Bișkek, capitala Kârgâzstanului, summitul liderilor de stat ai Organizației pentru Cooperare de la Shanghai. Este cea de a 19-a astfel de reuniune și vine într-un moment de tensiune pe plan mondial, în mod deosebit între Statele Unite și reprezentanții noului sistem.

Însă care este rolul jucat de organizație și ce importanță are?

OCS a fost deseori și eronat comparată cu NATO. În primul caz este vorba despre o organizație de cooperare pe mai multe planuri, nu doar pe cel militari iar în al doilea caz, alianța nord-atlantică a luat ființa având un oponent, Tratatul de la Varșovia. Problema NATO este că în lipsa unui inamic nu-și mai găsea rostul și obținerea de finanțare pentru propria existență devenea mai dificilă, motiv pentru care a fost dezvoltat aspectul de combatere a terorismului. Comparația OCS-NATO se realizează astfel mai mult din nevoia ”vestului” de a găsi un scop pentru câinele lor de pază.

În privința activității de combatere a terorismului și a traficului de droguri statele membre OCS au hotărât să-și desfășoare activitățile într-un mod interconectat și ținând cont de indicațiile organizațiilor internaționale specializate. Astfel au realizat o strategie anti-drog pentru 2018-2023 și un Centru anti-drog al OCS în Dușanbe. Organizația desfășoară o serie extinsă de colaborări pe plan regional și internațional în acest domeniu.

Alte aspecte ce țin de securitate au fost și ele dezbătute, de la apărarea normelor WTO la acțiuni pentru combaterea terorismului și a extremismului. Statele membre au căzut de acord asupra unor abordări comune în ce privește situațiile din Siria și Afganistan și au hotărât susținerea în continuare a acordului nuclear Iranian în contrast cu decizia americană de a se retrage din acest angajament.
A fost semnalată necesitatea dezvoltărilor de infrastructură în și între statele membre OCS și în acest context China joacă un rol prioritar. Banca petru Dezvoltare a Chinei a prezentat date care arată că statele membre și observatoare au investit în diverse proiecte aproape 50 de miliarde de dolari americani până în martie 2019 prin această instituție, bani primiți de la instituția chineză. Beijing urmărește astfel să-și consolideze rolul de motor pentru dezvoltare. India în schimb a refuzat să se alinieze colegilor în îmbrățisarea inițiativei BRI printre altele și fiindcă aduce mari contribuții ”dușmanului” (și colegului de organizație), Pakistan.

De fapt prezența acestor două state, India și Pakistan, deși a dus către o extindere considerabilă a organizației atât teriorial cât și demografic, a venit la pachet cu mari tensiuni ce uneori riscă să se transforme în conflicte armate. Pentru moment comunicarea dintre New Delhi și Islamabad este minimă, Modi spre exemmplu a refuzat chiar să treacă prin spațiul aerian al Pakistanului în drumul său spre Bișkek. Organizația nu este așadar menită împotriva a ceva ci scopul este, poate înainte de toate, de a aduce cooperare în rândul proprilor membrii și de a risipi astfel tensiunile. Identificarea unor planuri de acțiune comună pe diverse probleme exact asta are menirea să facă.

Pe plan de dezvoltare s-a hotărât continuarea procesului de inființare a unei Bănci pentru Dezvoltare a OCS și a unui Fond pentru Dezvoltare, integrarea proiectelor Uniunii Economice Eurasiatice cu BRI, cooperare în diferite ramuri de cercetare și inovare; un drapt al Conceptului pentru Cooperare dintre administrațiile feroviare ale statelor membre; implementarea programului OCS pentru Securitatea Alimentară (Dușanbe, 12.10.2018).

Mai mult, s-a hotărât întețirea cooperării interegionale, la inițiativa Uzbekistanului, ca mecanism de supraveghere a implementării practice a deciziilor luate la nivel înalt. În această privință au existat deja două astfel de întâlniri: ”Forum of the SCO Member States’ Heads of Regions” (Chelyabinsk, 4-6 Decembrie 2018) și ”Întâlnirea reprezentanților regionali OCS (Chongqing, 14-16 mai 2019).

În linii mari organizația are potențialul ca peste 10 ani să aducă reprezentanți europeni în rândul statelor observatoare și să înceapă astfel să devină un organism de cooperare eurasiatic. O astfel de desfășurare necesită însă găsirea unor soluții practice și de durată pentru problemele regionale și interstatale, pornind de la tensiunea dintre Pakistan și India și ajungând la situațiile din Afganistan și Siria și diverse alte interferente în spațiul eurasiatic din partea unor factori externi.