Petrocelli nu vede niciun genocid uigur

Vito Rosario Petrocelli, președintele comisiei pentru relații externe a senatului italian, a făcut recent o declarație de normalitate în privința așa numitului genocid din Xinjiang, el nu vede acolo persecutare etnică și nici un genocid uigur.

Uigurii sunt un grup etnic turcic preponderent musulman care își au pământul natal în regiunea Xinjiang din nord-estul Chinei. În prezent sunt 13.5 milioane în lume cu 12.5 milioane în China număr ce se află în creștere. Nu avem cum să vorbim, prin urmare, despre niciun genocid, idee de altfel lansată și susținută în mod eronat și neetic de către SUA.

Subiectul în sine nu este foarte complicat însă a fost îngreunat prin manipulări de presă și o presiune diplomatică disproporționată. China a suferit de-a lungul anilor din cauza atentatelor teroriste comise în mare parte de extremiști proveniți din această regiune. În dorința de a genera un climat de pace Beijing a început o serie de programe de integrare e uigurilor în societatea chineză, de stimulare a mediului de afaceri și mai multe cursuri și proiecte educative.

Aceste măsuri pot părea exagerate însă nu trebuie să uităm că acel mediu era unul propice radicalizării iar grupul vestic a folosit tactici poate și mai dure pentru a pacifica regiuni. Washington de exemplu a folosit și abuzuri fizice sub acoperirea anumitor state europene tocmai sub pretextul luptei împotriva terorismul (așa numitul ”war on terror” început pe minciuni). Beijing nu a exterminat ci a oferit șansa celor de acolo să se integreze în sistemul chinezesc prin mijloacele pe care ei le aveau la dispoziție.