Primele impresii după întâlnirea dintre Putin și Biden

Bună prieteni, la momentul în care am început să vă scriu, conferința de presă a președintelui Putin era la ultima întrebare. O jurnalistă din Canada a început prin a spune că a fost întrebată de fiica ei de 9 ani de ce este importantă această întâlnire și de ce relația (SUA – Rusia) este așa de complicată. Putin a folosit această oportunitate pentru a încheia evenimentul într-o notă cumva optimistă, vorbind despre nevoia de a asigura hrană, sănătate, securitate și de a ocroti planeta. Abordarea se află cumva la baza a ce ne dorim în viață însă știm foarte bine că lumea oamenilor mari e bântuită de mai multe fantome.

Evenimentul a decurs conform așteptărilor iar acestea au fost de la bun început destul de reduse. A fost o bună ocazie ca ambele tabere să-și expună pozițiile și opiniile. Aparent s-a luat hotărârea ca ambasadorii să revină la post (în acest moment nu există ambasador rus în Washington și nu există nici un ambasador american la Moscova) însă acest lucru se va întâmpla în timp.

Problemele existente nu aveau cum să se rezolve într-o singură întâlnire și dacă s-au pus de acord asupra anumitor aspecte pentru moment secrete noi nu avem de unde să știm la acest moment. Urmările întâlnirii se vor vedea cu timpul, în următorii ani.

Întâlnirea este desigur în contextul conflictului americano-chinez, de altfel nici nu s-ar fi desfășurat în absența acestei conjuncturi. Nu știm însă ce s-a discutat, dacă s-a discutat, despre cooperarea ruso-chineză. Această legătură asigură o parte importantă din puterea Beijingului și a alianței, putem spune, de reechilibrare echitabilă a planetei.

Doresc să reamintesc că primul care a cerut o astfel de întrevedere a fost Putin, care l-a învitat pe Biden la o discuție directă (deschisp, nu privată ca cea de acum) încă din martie.