Un scurt interviu realizat pe canalul chinezesc CGTN de Liu Xin cu David Ferguson (link), editorul ediției de limba engleză a cărților ”The Governance of China” (Guvernarea chinei) de Xi Jinping, a abordat problema presei chinezești în străinătate.
In timp ce China își dezvolta relațiile comerciale cu UE și SUA, prea puțină atenție și efort erau îndreptate spre cultură și mass-media, cel puțin comparând cu domeniul economic. Totul în lume funcționează după un sistem în care omul este mereu centrul care transmite și cel care primește. Stabilirea unor relații comerciale de succes trebuie să se realizeze concomitent cu dezvoltarea unei comunicări culturale și al unui parteneriat în mass-media.
Prezența în sistemul mediatic al unui stat, nu neapărat controlarea lui, este prioritară. Prin sistemul de informare al unui stat se dictează linia generală în care majoritatea populației crede și pentru statele cu fațade democratice joacă un rol crucial în gestionarea relațiilor externe.
Ferguson a precizat elementul cheie al blocajului pe care China îl resimte în încercările acesteia de a comunica cu exterioriul, ”se scrie de chinezi, în chineză, pentru chinezi”. Pentru a te adresa unui public internațional, mai ales unul obișnuit cu mesajele neo-liberale, anumite aspecte trebuiesc stăpânite. Materialele de presă în China nu prezintă aceeași dinamică a conținutului ca în țările grupului vestic, chiar dacă și în cazul acestora vorbim despre o presă controlată (dar nu de stat). Există multe materiale în engleză ”scrise în chineză” de exemplu. Când spun asta mă refer la faptul că modul în care o anumită idee este transmisă diferă între cuturi și o simplă traducere nu este în anumite cazuri suficientă.
Există o filmare cu președintele 江泽民 (Jiang Zemin) în care dojenește un jurnalist chinez și pornește de aici prin a compara presa din China cu cea din Occident. ”You guys are good at one thing. All over the world wherever you go to, you always run faster than Western journalists. But the questions you keep asking (are) too simple, sometimes naive” (Sunteți buni la un singur lucru. Peste tot în lume, oriunde vă duceți, alergați mereu mai rapid ca jurnaliștii occidentali. Dar întrebările pe care le puneți (sunt) prea simple, uneori naive).
În ultimul deceniu nivelul calitativ al presei (de limbă străină) din China a crescut simțitor însă ceva lipsește. În statele în care inițiativele mediatice sunt private și beneficiează de o anumită independență se formează concurența care contribui la dezvoltarea calitativă. Poate că soluția pentru blocajul mediatic în care se află China este reformarea domeniului mediatic. Fără jurnaliști cu experiență într-un mediu concurențial, Beijing nu va putea să găsească metodele eficiente pentru a răspunde provocărilor informaționale și nu va avea nici pe departe capacitatea să domine cu ”narative”. Un caz bun de urmat pentru chinezi este cel oferit de Rusia unde există presă privată, chiar și de opoziție însă cea de stat este dominantă.