Rusia cu securitatea, China cu investițiile

Parteneriatul ruso-chinez, acest exemplu de relaționare interstatală pentru secolul XXI, parafrazându-i pe Vladimir Putin și Xi Jinping se bucură de un mare grad de convergență în privința țărilor terțe. Nu miră pe nimeni, poate doar pe cei care încă mai cred în repetarea rupturii sino-sovietice, un scenariu nefundamentat în condițiile prezentului.

Avem multe domenii de cooperare cu China printre care și activitatea noastră în țări terțe. Este în curs de desfășurare, dar poate fi dezvoltată în continuare. De ce? Pentru că în linii mari împărtășim aceleași abordări și principii.

Vladimir Putin

Citatul este din cadrul unui discurs rostit astăzi, 30 noiembrie, în cadrul celui de al 15-lea forum VTB Capital Investment “RUSSIA CALLING!”. Inițiativa Belt and Road, fiindcă acesta e principalul mecanism de cooperare în țări terțe, are tot sprijinul Federației. Vedem deja roadele în numeroase state din Eurasia care au acceptat cooperarea dar și prin tentativele fostului hegemon de a emula proiectul.

Mesajul nu vine cu nicio încărcătură de noutate ci este mai degrabă o reasigurare pentru cei care au fost tentați să creadă în posibilitatea unei rupturi. Parteneriatul lor este de mai mulți ani cimentat prin tot felul de inițiative comune și de cooperări în alte state. Ca observație și opinie personală consider că Federația Rusă este cea care vine cu factorul de ”securitate” în orice fel de înțelegere. Ce vreau să spun este că Moscova are experiență în utilizarea diplomației și în mobilizarea armatei în afara granițelor sale.

Mereu în istorie statele au căutat să își asigure un minim de securitate. Orice țară are vulnerabilități pe care uneori nu le poate rezolva de una singură și astfel apar alianțele. China este cea care vine preponderent cu investiții în vreme ce Rusia este cea care asigură o anumită stabilitate politică și militară. Un exemplu este Siria, stat care a rezistat eforturilor hegemonului de a îl distruge tocmai datorită intervenției ruse. Parțial și datorită sprijinului iranian.

Putin se referă exact la acest caz, al Orientului Mijlociu, precizând că un mare investitor în regiune este China iar ”Moscova (a depus și) va depune orice efort pentru a garanta securitatea statelor din Orientul Mijlociu”.