Rusia, India și China își unifică interesele pentru stabilitatea sistemului internațional

Liderii celor trei puteri eurasiatice din cadrul BRICS au avut o întâlnire comună pe 28 iunie în cadrul G20 Osaka 2019.

Întâlnirea a avut loc după ce recent Mike Pompeo a efectuat o vizită în India. În cadrul unei conferințe de presă împreună cu omologul său indian, Jaishankar, a reieșit că SUA încearcă în esență să forțeze mâna Indiei în ce privește raporturile pe care le are cu partenerii săi, Iran, Rusia și China. Să vedem dacă cei trei lideri au reușit să îndepărteze aceste presiuni.

Modi spune: ”Întâlnirea RIC a fost un forum excelent pentru a dezbate modurile prin care să întețim cooperarea multilaterală între națiunile noastre și să lucrăm împreună pentru a înfrunta problemele cu care se înfruntă planeta, în mod special terorismul și schimbările climatice”.

Xi dorește din partea Chinei, a Rusiei și a Indiei să-și asume responsabilitatea pe plan internațional și să-și apere interesele fundamentale șicele pe termen lung dar și interesele comunității internaționale. Mai mult, președintele Chinei a atres atenția asupra pericolului reprezentat de creșterea protecționismului și a unilateralismului care afectează stabilitatea globală și generează efecte negative pentru economia globală.

Putin a subliniat că ”e important ca pozițiile Rusiei, a Indiei și a Chinei să fie apropiate și să coincidă asupra multor aspecte ale economiei mondiale și ale agendei politice. Statele noastre sunt de partea sistemului de relații internaționale cu ONU și legea internațională în centru”.