A 16-a întâlnire internațională pe tema Siriei organizată în formatul Astana (Rusia, Iran, Turcia) s-a desfășurat într-o atmosferă de puține așteptări și fără surprize. Puteți citi declarația comună aici (în engleză).
Cele trei părți au continuat să adopte pozițiile convenite anterior ca cea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei și lupta împotriva forțelor separatiste și a grupărilor teroriste. Pericolul forțelor separatiste a mai fost precizat încă o dată făcându-se referire în mod explicit la mișcările acestea sprijinite de factori non-eurasiatici la est de Eufrat.
Au fost condamnate atacurile israeliene pe teritoriul sirian. Acestea au fost inițiate de Tel Aviv sub pretextul atacării forțelor iraniene aflate în Siria. În orice caz, motivația este ilogică fiindcă respectivele forțe iraniene sunt în Siria la cererea guvernului legitim sirian. Acțiunea israeliană reprezintă astfel și un atac asupra suveranității statului sirian.
Un alt punct foarte important este condamnarea extracției și comerțului ilegal cu țiței sirian. Această resursă este exploatată de grupări rebele și în anumite cazuri chiar de teroriști pentru a își finanța activitățile criminale. Deși aviația rusă a atacat de mai multe ori convoaie și chiar rafinării improvizate, o parte din aceste activități sunt organizate sub protecția factorilor non-eurasiatici care destabilizează regiunea (*).
Statele observatoare sunt Iordania, Liban și Irak și au fost reprezentate de ambasadorii lor. O delegație siriană a fost și ea martoră la discuții, condusă de Ayman Susan, ministru-adjunct de externe.
Siria are doi garantori principali, Rusia si Iran, fiecare cu propriile motive pentru a sprijini Damascul. Situația de azi a fost generată de protestele organizate la comandă în 2011 și care urmăreau înlăturarea lui Bashar al Assad de la conducere. Manifestările de stradă și reacțiile autorităților la ele au precipitat o serie de acțiuni ostile poporului sirian. Acestea au dus la declanșarea unui război civil, la dezvoltarea unei periculoase organizații teroriste și la periclitarea integrității teritoriale și a suveranității siriei. Mai mult de trei milioane de refugiați au fugit spre Turcia dintr-un total de peste cinci milioane.
Puteți citi și ”Declarația din 16 martie 2018”.
* https://www.politico.com/news/2020/08/03/delta-crescent-energy-syrian-oil-391033