În data de 22 noiembrie Libanul își serbează ziua independenței, importantă în istoria statului fiindcă reprezintă ruperea de sub dominația Franceză. Evenimentul s-a produs în 1943, în momentul în care Franța era deja reorganizată de forțele germane care dealtfel priveau favorabil un Liban independent.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, l-a primit în vizită pe omologul său Abdallah Bouhabib în această zi încărcată de istorie si simbolism pentru statul libanez. S-a pus accentul pe dorința unei creșteri a dialogului politic și o adâncire a cooperării practice în comerț, economie, investiții și în sfera umanistă-umanitară.
Rusia este activă pe piața energetică a Libanului prin companiile PJSC Novatek și PJSC NK Rosneft care vor investi în extragerea de hidrocarburi din platoul continental al țării și vor dezvolta infrastructura de depozitare. Important de menționat este că între Liban și Israel există o dispută teritorială ce vizează granița maritimă.
”Обсудили международную, региональную повестку дня. У нас позиции близки или полностью совпадают” (Am discutat despre aspectele internaționale și regional) iar pozițiile noastre sunt apropiate sau coincid), a declarat Lavrov după care a precizat exemplul pozitiv de relații regionale pozitive menționând exportul de curent electric din Iordania și exportul de gaze naturale din Egipt cu tranzit prin Siria. Din punct de vedere energetic Liban va beneficia de o anumită securitate. La exemplele menționate de Lavrov aș adăuga livrările de ajutoare alimentare din Rusia spre Liban și livrările de petrol din Iran care au tranzitat și acestea Siria.
În urmă cu un an când a existat posibilitatea primei conferințe internaționale pentru întoarcerea refugiaților în Damasc, Statele Unite și Uniunea Europeană au încercat să o submineze iar acest lucru este total inacceptabil.
Lavrov a făcut această declarație în contextul unui răspuns mai amplu, în cadrul conferinței de presă, privitor la revenirea refugiaților în țară. Rusia încearcă două lucruri în acest moment. În primul rând să repornească economia prin atragerea de investiții și în al doilea rând revenirea refugiaților din țările vecine. Conform șefului diplomației ruse există presiuni mari, ajungându-se și la șantaj, ca la nivel internațional aceste două planuri să nu capete sprijinul necesar.
https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/4953897