Rusia ochește organizarea Olimpiadei din 2036

Lavrov a declarat vineri (13 august) că Rusia este interesată să organizeze Olimpiada de vară din 2036. Ultima dată când Rusia a organizat olimpiada de vară (fără a include evenimentul de iarnă de la Sochi din 2014) a fost în perioada Uniunii Sovietice, în 1980. Pentru mine acel eveniment are cea mai emblematică siglă dintre toate, urmată de Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.

Până în 2036, Jocurile Olimpice de vară sunt planificate astfel: 2024 în Paris, 2028 în Los Angeles, 2032 în Brisbane, Australia. În timp ce aceste evenimente sunt sportive prin natură și intenție, coloana vertebrală este profund politică. Jocurile Olimpice au fost recreate ca fiind un eveniment internațional simbolic și oarecum practic în care toate țările, prietene sau dușmane, să fie prezente.

În realitate acest lucru s-a întâmplat rareori conform teoriei. Boicoturile au afectat jocurile în timpurile moderne deoarece politica dictează direcția unde merg banii și atenția. Jocurile Olimpice de vară din 2020 din Japonia au avut loc în 2021 din cauza pandemiei însă au suferit și de această politizare. În ceea ce privește situația echipei olimpice a Rusiei, de exemplu, care cu toate obstacolele a terminat a 5-a în funcție de medalii totale sau acel mic scandal care implica un atlet din Belarus, s-a putut vedea clar dorința grupului Vestic de a-și elimina și discredita adversarii dar nu în concursuri.

Dorința Rusiei de a organiza Jocurile Olimpice din 2036 este o declarație importantă și puternică dacă luăm în considerare războiul global al puterii. Să ne oprim o clipă și să ne gândim cum va fi lumea în acel an. Eu văd una foarte diferită de cea din timpul actual însă nu-mi doresc să vă influențez judecata, cum vedeți anul 2036?