Rusia și-a suspendat contribuțiile către Consiliul Europei

Ca urmare a referendumului din 2014 pentru viitorul statut al Crimeii (și rezultatul covârșitor pro-rus al acestuia), Rusia a fost penalizată cu o serie de sancțiuni, reînnoite și extinse în fiecare an de atunci. Printre aceste măsuri coercitive se numără și retragerea dreptului de vot pentru delegația federației la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe explică situația prin faptul că în cadrul APCE a fost inițiată o campanie împotriva parlamentarilor care doresc să normalizeze interacțiunile cu Rusia în cadrul Consiliului Europei.

Parlamentarii ruși nu vor putea participa la alegerea noilor oficiali ai APCE și astfel legitimitatea organizației în privința dialogului Rusia – Consiliul Europei este pusă sub semnul întrebării. Rusia a decis stoparea oricăror contribuții financiare către Consiliul Europei, începând din 2017 și până la restaurarea completă și necondiționată a drepturilor delegației federației.

Pe 28 aprilie, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Agramunt, a fost sancționat printr-un vot de (ne)încredere ca urmare a unei călătorii efectuate în Siria alături de mai mulți parlamentari ruși și 10 delegați ai APCE. Acesta și-a motivat acțiunile declarând că ”doresc să găsesc soluții la acest război și să evit continuarea crizei refugiaților”. În fața presiunilor a spus că această călătorie a fost o greșeală, că în timpul mandatului său a făcut 50 de vizite oficiale și nimeni nu i-a pus nicio întrebare legată de ele.