Rusia și China alături de Ungaria în combaterea epidemiei

În data de 16 februarie 550 de mii de doze de vaccin produse de Sinopharm au ajuns direct din China pe aeroportul internațional din Budapesta. La recepție au participat ambasadorul Chinei în Ungaria, Qi Dayu și Tamas Menczer, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Comerț și Afaceri Externe.

We are the first country in the European Union (EU) that uses Sinopharm vaccine. We try to save lives and preserve the economy, and we are fighting together with our Chinese friends against COVID-19. It is a very important day for Hungary.

Suntem prima țară din Uniunea Europeană care folosește vaccinurile Sinopharm. Încercăm să salvăm vieți și să protejăm economia și luptăm alături de prietenii noștri chinezi împotriva COVID-19. Este o zi foarte importantă pentru Ungaria.

Tamas Menczer

Acest transport este doar primul fiindcă cele două state au încheiat un acord pentru asigurarea vaccinării a unui număr de 2.5 milioane de cetățeni (dintr-un total de aproape 10 milioane). 550 de mii de doze sunt suficiente pentru imunizarea a 175 de mii de oameni fiindcă se aplică metoda descoperită de ruși a dublei inoculări.

Viktor Orban a criticat aspru reacția Uniunii Europene la epidemie și în mod deosebit modul în care este gestionată imunizarea cetățenilor UE.

If vaccines aren’t coming from Brussels, we must obtain them from elsewhere … One cannot allow Hungarians to die simply because Brussels is too slow in procuring vaccines

Dacă vaccinurile nu vin de la Bruxelles atunci noi trebuie să le obținem din alte părți. Nu putem să-i lăsăm pe unguri să moară doar din cauza că Bruxelles se mișcă prea încet în achiziționarea vaccinurilor.

Viktor Orban

Tot în februarie au început să sosească și dozele de vaccin Sputnik V comandat de Rusia, în acest caz e vorba de două milioane de doze. Planul este ca până la începutul lui iunie să fie deja vaccinate 6.8 milioane de persoanel și cu ajutorul vaccinurilor occidentale.