Deși stins pentru moment, focul care pare să izbucnească din când în când între Armenia și Azerbaidjan este încă periculos. Toate țările vecine au de beneficiat dacă relațiile dintre Baku și Erevan devin mai prietenoase însă cum se pot îmbunătăți aceste relații?
Rusia are multă greutate în regiune, chiar dacă și Turcia a încercat să facă o incursiune în timpul luptelor de anul trecut, de partea Azerbaidjanului. Deși Rusia și Armenia sunt legate de multe mai multe tratate decât Azerbaidjanul de Rusia, Moscova nu și-a făcut inamici din niciuna dintre părți și chiar se bucură de relații economice și diplomatice prospere cu ambele.
Realegerea lui Pașinian (rezultatul Contractului Civil în alegerile parlamentare) a fost cu siguranță o surpriză dar niciun comentator nu putea exclude această posibilitate, la urma urmei, rușii par să știe cum să lucreze cu el. Pe 7 iulie, Pașinian a mers la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin în prima sa vizită după alegeri.
Situația de la frontiera Armenia-Azerbaidjan nu s-a stabilizat încă pe deplin; despre asta am vorbit de multe ori. Vreau să spun că, din păcate, aceasta a fost o sursă de îngrijorare constantă pentru noi în ultimele două luni. Sperăm că astăzi vom putea compara impresii despre această problemă
Nikol Pașinian
A doua zi a avut loc o conversație telefonică între ministrul apărării al Armeniei, Vagharshak Harutyunyan și șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse, Valery Gerasimov. Cei doi au discutat situația de la frontiera Armenia-Azerbaidjan, în special regiunile Gegharkunik și Syunik. Provincia Syunik se află în sudul țării și are graniță cu Iranul.
Important de remarcat este că o delegație a Ministerului Apărării din Rusia va ajunge în Armenia în zilele următoare și vor fi discutate diferite programe bilaterale care vizează aprofundarea cooperării militare armeno-ruse. Erevan a cerut asistență pentru reformarea armatei țării după rezultatele dezastruoase ale luptelor de anul trecut.