Schimburile comerciale iraniene în primele 3 luni din 1400 (calendar iranian)

Hamid Zadboom, șeful Organizației Iraniene pentru Promovarea Comerțului, a anunțat o creștere cu 68% a valorii exporturilor iraniene în primele trei luni ale actualului an calendaristic iranian (care a început pe 21 martie). Importurile au crescut în valoare în aceeași perioadă cu aproximativ 34%.

În declarație, el a subliniat cele cinci destinații majore ale mărfurilor iraniene, China, Irak, EAU, Turcia și Afganistan. Pe de altă parte, importurile provin în principal din Emiratele Arabe Unite, China, Turcia, Germania și Elveția. Este interesant de observat că niciunul dintre statele Uniunii Economice Eurasiatice nu se numără printre cei mai importanți parteneri comerciali ai Iranului în condițiile în care Iranul manifestă interes pentru a deveni membru al UEEA.

La 17 mai 2018 la Astana (Nursultan), Iranul și UEEA au semnat un acord comercial provizoriu pentru trei ani și care a intrat în vigoare pe 27 octombrie 2019. Anul acesta au loc discuții pentru eliminarea taxelor vamale pentru a dezvolta un comerț liber. Schimburile dintre Iran și UEEA au fost în ușoară scădere anul trecut (martie 2020-martie 2021) comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Declinul este însă de doar 1% și, ținând cont de situația dificilă din economia globală din 2020, ar fi putut fi mai grav.

În ceea ce privește produsele agricole, valoarea exporturilor pentru primele trei luni ale calendarului curent iranian se ridică la aproximativ 7,7 miliarde de yuani, o scădere a valorii cu 1,1%, în timp ce volumul a crescut cu 17,3 față de aceeași perioadă a anului trecut. Este o situație interesantă, mai ales dacă luăm în considerare faptul că prețurile globale la alimente se află într-o continuă creștere. Cele mai importante exporturi agricole au fost fistic, pepeni verzi, roșii, mere, portocale, lapte praf, pepeni și dulciuri fără cacao.