Secretele industriei farmaceutice din Rusia

Industria farmaceutică și cercetarea medicală din Rusia are o istorie bogată însă în prezent o putem separa în două categorii.

  1. Institutele de stat care face cercetări în domeniile farmaceutic și chimic, care au origini în perioada sovietică
  2. Companiile private care au deschis linii de producție și care pot avea și departament de cercetare.

Acum vom discuta despre a doua categoria, cea a companiilor private înființate după dizolvarea URSS-ului

Pentru mulți ani de zile industria producătoare de medicamente din Rusia s-a zbătut într-o zonă calitativă inferioară a produselor, subfinanțată, subdezvoltată și cu organizare deficitară.

În 2005 Rusia lansează programul ”Health 2020” care cuprinde o serie largă de reforme în cadrul căruia a fost și ”Pharma 2020” lansat oficial în 2012 de către Medvedev după ce aspecte ale programului au intrat în dezbatere încă din 2009. Ce urmărea acest program federal era să încurajeze dezvoltarea industriei producătoare de medicamente, substanțe utilizate în medicină și echipamente medicale.

În 2014 doar 23% din piața de medicamente din Rusia era acoperită de producătorii naționali.

Planul a avut două etape principale.

  1. s-a urmărit dezvoltarea pieței interne, înlocuirea importurilor, creșterea capacităților de producție și investiții în sectoarele de cercetare și dezvoltare
  2. identificarea oportunităților de export

Să începem cu înlocuirea importurilor.

Rusia a atras 5 mari companii farmaceutice străine până în 2018. Acestea au deschis fabrici atât direct cât și prin parteneriate cu firme rusești. Au început astfel să apară centre de producție în Kaluga, Yaroslavl, Nizhny Novgorod, Sverdlovsk și Sankt Peterburg.

În paralel cu acest accent pe producție s-a inițiat și un proces de organizare a pieței interne prin îmbunătățirea marketingului companiilor naționale și extinderea lanțurilor de distribuire.

Din ce în ce mai multe proiecte de cercetare au început să fie finanțate prin programul guvernamental, în total aproximativ 400 până în 2018. Au fost deschise 30 de fabrici, 7 dintre acestea fiind construite de companiile străine. În ce privește producția de medicamente s-a înregistrat între 2013 și 2018 o creștere de 1.7 ori.

A doua etapă, cea a exporturilor, a început prin 2016 dar cu adevărat s-a extins în 2017 când s-a înregistrat o creștere cu 17% față de anul precedent, ajungând la exporturi totale de 750 milioane de euro în principal în state membre CSI.

În linii mari programul ”Pharma 2020” a fost util însă nu a avut succesul țintit. Cu certitudine industria farmaceutică din Rusia a început să respire acum însă mai este de lucru. Din acest motiv a fost inițiat programul ”Pharma 2030”, despre el cât și despre programul revoluționar de etichetare a produselor medicale într-un material separat.

Studii de caz

Pharmstandard a fost inființată în 2003 iar acum compania este printre principalii producători și dezvoltatori de medicamente, cu 5 fabrici deschise pe întreaga suprafață a federației. Compania își revendică ”inființarea istorică” de la prima fabrică de produse farmaceutice și chimice din Kursk in 1922.

Pharmsynthez și-a început activitatea în 1997 cu prima fabrică deschisă efectiv în 1999 la Irkutsk. Inițial a fost specializată pe tratamente împotriva tuberculozei și de curând produce și medicamente antiretrovirale. Din 2003 are filială în Moscova iar o a doua fabrică se deschide în 2004 la Ussuriysk. În prezent are peste 115 medicamente în portofoliu.

Biocad este o companie specializată pe biotehnologie, deschisă în 2001, cu peste 50 de produse în portofoliu și la momentul scrierii în jur de 40 de produse aflate în dezvoltare. Sediul se află în Centrul de Inovare din Skilkovo. Compania a anunțat pe 19 martie că începea cercetări pentru găsirea unui vaccin pentru Covid-19. În acest moment are filiale în China, India, SUA, Belarus și Brazilia.

Werteks s-a inființat în 2003 și este printre cei mai mari producători de medicamente din Rusia. În 2015 începe lucrările la fabrica din Sankt Peterburg amplasată în zona economică specială Novoorlovskaya. Are un portofoliu de aproape 300 de produse.