Șef al armatei iraniene s-a întâlnit cu liderii irakieni

Mare parte din corpul diplomatic al Iranului și din strategii și analiștii acestuia sunt concentrați pe negocierile privind repornirea acordului nuclear.

Asta nu înseamnă că alte aspecte de securitate, importante și ele, nu sunt dezbătute. Mă refer aici în special la situația din Afganistan și cea din nord-vestul țării în vecinătatea cu Azerbaidjan și Armenia. Ambele situații implicând o graniță comună. Cealaltă mare problemă de securitate este binomul SUA – Israel care, deși se află într-o anumită transformare cooperează în regiune fiindcă au interese comune.

Recent a fost un incident în care forțele armate iraniene au oprit un act de piraterie ce se dorea înfăptuit de forțele navale americane din Marea Omanului. Clipurile video au circulat pe tot internetul. Pe 8 noiembrie Iranul a anunțat exerciții militare iar a doua zi a acestor exerciții a fost destinată operațiunilor în Marea Omanului. În acest context forțele iraniene au lansat rachete cu rază de acțiune de 300 de km, atingând cu succes toate țintele desemnate. De asemeni au mai participat și două submarine, ”Tareq” și ”Qadir”. Exercițiile poartă numele Zolfaqar-1400 și se desfășoară anual. 1400 este actualul an în calendarul iranian.

Am scris săptămâna trecută despre mesajele beligerante ce se îndreptau spre Teheran, aparent iranienii nu au dat înapoi și au mers înainte. Generalul iranian Gholam-Ali Rashid a acordat sâmbătă un interviu televiziunii Press TV, televiziune de limbă engleză așadar cu public internațional, unde a declarat că statul este pregătit să se apere pe pâmânt, în cer și pe mare. Contra-amiralul Habibollah Sayyari, comandantul exercițiilor, a spus că e vorba de un avertisment serios îndreptat spre inamicii Iranului.

În acest context a avut loc o întâlnire importantă. Esmaeil Qaani, comandantul forțelor speciale a mers până în Irak pentru o discuție neanunțată cu președintele statului, Barham Salih și cu premierul Mustafa al-Kadhimi, cel care a supraviețuit unui atentat în urmă cu câteva zile. Qaani a reiterat susținerea de care se bucură Irakul din partea Iranului pentru stabilitate și securitate și aparent iranienii vor participa la investigație.

Această întâlnire a șefului forțelor Quds (نیروی قدس‎) este deosebit de importantă și a scăpat aproape în totalitate din atenția presei oficiale a grupului vestic. Iran și Irak iși dezvoltă cooperarea iar Irakul ajută Teheranul în remedierea relațiilor cu Arabia Saudită, întâmplându-se astfel ceea ce Qasem Soleimani, asasinat la ordinul lui Trump, dorea să înfăptuiască.