Situația traficului portuar de mărfuri în Iran

  • În perioada 20 martie 2020 – 19 ianuarie 2021 prin porturile Iraniene au trecut 122 milioane de tone de mărfuri
  • există 11 proiecte pentru dezvoltarea porturilor în valoare de 9 miliarde de yuani chinezești
  • până pe 20 martie anul curent se estimează finalizarea lucrărilor la portul Shahid Rajaee

Semnarea ”Acordului Nuclear” a însemnat o creștere considerabilă a investițiior străine în infrastructura portuară din Iran, segment al economiei care se bucură în continuare de o atenție strategică din partea administrației iraniene. Știm cu toate acestea că roadele acordului de abia începeau să se vadă când Trump a hotărât impunerea ilegală a sancțiunilor.

Surprinzător este că aceste sancțiuni, aparent, nu au afectat traficul portuar. Spun surprinzător fiindcă presa și oficialii iranieni au tendința să ofere două mesaje contradictorii, în funcție de situație. În primul rând se prezintă din timp în timp imaginea că economia iraniană nu este afectată de sancțiuni, că afacerile prosperă și comerțul continuă, tot din timp în timp apar mesaje că din cauza sancțiunilor viața oamenilor are de suferit, că nu se pot achiziționa medicamente, că se scumpesc produsele. Aceasta este însă o paranteză.

Portul Shahid Rajaee

Vreau să vorbesc despre portul Shahid Rajaee, aflat în apropierea orașului Bandar Abas și a strâmtorii Hormuz.

Între 2015 și 2017 s-a observat o creștere constantă a mărfurilor care tranzitau porturile Iraniene de la 136 milioane de tone la 153 milioane, în mod special exporturi de materii prime și produse chimice. Prin Shahid Rajaee au trecut în 2017 aproximativ 89 milioane de tone în vreme ce portul realizat în parteneriat cu indienii, Chabahar, a inregistrat un volum de doar 1.5 milioane de tone.

În anul 2019 totalul de mărfuri a fost de 150 de milioane de tone, mai puțin față de 2017 însă cu 3.2% mai mare față de 2018 când SUA s-au retras din ”acordul nuclear”. Prin Shahid Rajaee au trecut peste 80 de milioane de tone de mărfuri iar prin Chabahar peste 3 milioane de tone. Pentru anul 2020 nu a fost publicat încă raportul.

Resurse