Spre o integrare Eurasiatică

  • Post author:
  • Post category:Eurasia
  • Reading time:2 mins read

În cadrul Forumului Economic Internațional St. Petersburg (FEISP 2017) a avut loc o dezbatere pe tema integrării Europene și Eurasiatice iar printre concluziile ce vizează UEEA și Rusia s-a constatat că în anul 2016 importurile UEEA (Uniunea Economică EurAsiatică) din țările din regiunea ”Asia Pacific” le-au depășit, pentru prima dată, pe cele din UE cu 3.8% iar în primul trimestru din 2017 diferența este de 8.5% potrivit Tatianei Valovaya, Ministru responsabil cu Integrarea și Macroeconomia în Comisia Economică Eurasiatică.

S-a discutat și despre o armonizare a standardelor implementate de UEEA cât și de UE și în această privință a fost menționat codul vamal ce va intra în aplicare pe 1 ianuarie 2018 în cadrul UEEA și astfel se va putea discuta la nivel de uniune nu la nivel de stat membru, lucru care va duce la relații economice mai sigure. Se va putea vorbi astfel de un spațiu economic comun pornind din Lisabona și ajungând până la Vladivostok.

Romano Prodi (fost președinte al Comisiei Europene) a venit cu propunerea de a organiza o întâlnire informală între Comisia Europeană și Comisia Economică Eurasiatică în cadrul celui de al 6-lea Forum Eurasiatic. Acest forum va avea loc în zilele 19-20 octombrie 2017 în Verona și vor fi reprezentate Uniunea Europeană, Uniunea Economică Eurasiatică, China, India și Corea de Sud.