Statele CSI unite împotriva criminalității cibernetice

Președintele rus Vladimir Putin a aprobat (1 iulie 2021) ratificarea unui acord CSI ce privește lupta împotriva infracțiunilor cibernetice. Acest lucru vine după cererile recente din partea lui Putin pentru crearea unui organism internațional care să abordeze această formă de criminalitate însă reflectă de fapt declarații mai vechi ale lui Putin. La summitul G20 din 2017 de la Hamburg el a cerut crearea dezvoltarea anumitor norme universale pentru spațiului cibernetic.

În septembrie 2018, la Dushanbe, reuniunea șefilor Consiliului de Stat al CSI a dus la elaborarea unui cadru juridic și tehnic care să permită aplicarea unui set îmbunătățit de instrumente pentru prevenirea sau investigarea diferitelor tipuri de infracțiuni cibernetice.

Aceste activități ar putea viza fie furtul de date și crearea și distribuirea de viruși și programe malware fie difuzarea de pornografie infantilă sau materiale extremiste. Țările partenere dispun acum de cadrul juridic pentru a solicita, obține și partaja informații referitoare la activitățile online ilegale.

Prin acest acord, Rusia primește puterea de a coordona activitatea departamentelor de specialitate ale statelor CSI. Este important de menționat că dintre toate cele 9 state membre (inclusiv Azerbaidjan și Moldova) Rusia este singura țară cu infrastructura și experiența necesară în domeniu și va deveni astfel centrul pentru operațiuni și instruire.

Documentul