SUA, UN PERICOL REAL PENTRU ASIA DE SUD-EST

În ciuda atenției îndreptată spre „lupta pentru Ucraina”, adevărata miză care răzbate din timp în timp în presa oficială Occidentală este doborârea dragonului din est, China. Scenariul nu este nou fiindcă s-a mai repetat de-a lungul ultimelor secole însă China de azi este total diferită de China dinastiei Qing în timp ce, comparativ, puterile Occidentale plus Japonie sunt in multe privințe state stagnante. Vom auzi din ce în ce mai mult despre Marea Chinei de Sud și despre Taiwan în perioada următoare și chiar dacă rolurile sunt inversate, succesul Chinei nu este încă unul garantat.

Intenția SUA de a păstra un control hegemonic, prin urmare unul autoritar, asupra planetei se poate realiza fie prin cooptarea Chinei fie prin învingerea ei. Cum cooptarea a eșuat calea spre conflict este deschisă. Cele două mecanisme construite de sistemul de la Washington, AUKUS și QUAD, au fost proiectate pentru a constrânge Beijingul. Este politica de „containment” dezvoltată de SUA în timpul Războiului Rece cu URSS și în proces de actualizare. 

In acest moment statele care încep să-și contureze o politică de ostilitate față de Republica Populară sunt: Japonia, Australia, Regatul Unit și desigur SUA care le coordoneaza acțiunile. Alte state vizate și care pentru moment se opun unei ostilități directe sunt Coreea de Sud, Filipine, Vietnam și într-o anumită măsură India. India fiind o țară cu aspirații la putere va necesita un articol separat. 

Vietnam este un caz care intrigă fiindcă deși împărtășește cu China același sistem politic, comunismul, și cel puțin la nivel de partide au relații bune, exista o doza substanțială de neîncredere în relațiile lor iar potențialul pentru divergență nu a fost complet neutralizat. SUA încearcă în acest moment sa se folosească de acest potențial pentru a-si atinge scopurile meschine.

După ce am monitorizat presa vietnameză pentru un an am remarcat o îngrijorătoare fixație pe ideea de cooperare cu SUA care fără îndoială este trasată de autoritățile vietnameze. Pentru guvernul de la Hanoi am următoarea recomandare de care ar putea să țină cont în luarea deciziilor, „Không tin tưởng các người Mỹ”. Cea mai bună soluție ca vietnamezii să-și augmenteze securitatea este parteneriatul cu Rusia. Conflictul din Ucraina prezintă însă anumite dificultăți în această privință fiindcă autoritățile de la Hanoi dau semne de reorientare spre India.

Excluderea SUA din Asia trebuie să fie o prioritate pentru China și aliații săi. In acest sens e nevoie de coordonare cu Iran, Pakistan, Coreea de Nord, Kazahstan și restul tarilor din Asia Centrală și de Sud-Est. Una din acțiuni ar putea să fie demararea unui parteneriat politic cuprinzător, pe lângă parteneriatul economic și cooperare la nivelul serviciilor de informații.

Proiectul eurasiatic poate aduce forța necesară pentru a stimula generațiile tinere spre o țintă a prosperitatii și bunăstării la care să contribuie activ. Vremea statelor naționale și ale identităților naționale în cele din urmă va apune iar China alături de aliații ei pot juca un rol decisiv in viitoarea era globalizată prin eliminarea autorității dictatoriale a unui singur pol de putere.

Disensiunile din Marea Chinei de Sud sunt o armă în mâinile Washingtonului și otrava pe masa țărilor implicate direct. Este nevoie ca în regiune să se nască un sistem de securitate bazat pe comunicare și colaborare. Orice intervenție non-Eurasiatică va duce la haos, degradare socială și declin economic, la fel că în Europa.